Az apás szülés előnyei

Manapság sokkal több apa vesz részt a szülés folyamatában, mint ahányan nem. Vajon milyen előnyei vannak annak, ha az apa is bent van a szülőszobán?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. május 24. Babaszoba
Magyarországon nem vezet nagyon rég múltra, hogy egyáltalán beengedik az apákat a szülőszobába. Leginkább az elmúlt kb. 20 év tapasztalataira támaszkodhatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen előnyökkel jár az, ha az apa is részt vesz a szülés, vajúdás folyamatában. Mielőtt azonban sorra vennénk az előnyöket, fontos megjegyezni, hogy az apás szülés lehetőség, nem kötelesség. Manapság is sokan vannak, akik nem szeretnék ha párjuk bent lenne a szülésen, vagy az apa nem szeretne bent lenni, vagy közösen nem élnének ezzel a lehetőséggel. Ezzel sincsen semmi baj, ezt a döntést közösen kell meghoznia a párnak és az lesz a legjobb választás, ahogyan nekik a legjobb.
Az apa támogató jelenléte meghatározó a vajúdás folyamatában. Érzelmi, lelki és fizikai síkon is, de ahhoz, hogy tényleg segítő tudjon lenni, nagyon lényeges, hogy ő is készüljön a szülésre. Erre ma már nem csak szakirodalmak állnak rendelkezésre, hanem a legtöbb kórházban szülésfelkészítő tanfolyamot is tartanak. (Otthonszülés esetén mindig is nagyon alapos és részletes szülésfelkészítő tanfolyam és beszélgetések segítették/segítik a párt.)
A támogató jelenlét akkor is igazán jelentős, ha az anya nem tud vagy nem szeretne dúlát segítségül hívni, hiszen az apa egyszerre a részese a vajúdásnak, és egyszerre kívül is helyezkedik azon, így adott esetben képes a vajúdó nő érdekeit képviselni (bár egy valódi segítő csapat esetében nem kell érdeket érvényesíteni).
A vajúdás folyamata alatt a nőknek fontos, hogy megértő, támogató, biztató körülmények és személyek vegyék körül, erre a legalkalmasabb személy az apa lehet. A pár kapcsolata optimális esetben van annyira mély és egymásra hangolt, hogy szavak nélkül is érzik egymást és akár különösebb instrukciók nélkül, önmagában a jelenléttel is képes az apa a támogatásra.
A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni.