Az ártatlan játéknak könnyen könyökficam lehet a vége

A kisgyerekeket és az óvódásokat veszélyeztetheti elsősorban a könyökficam kialakulása. Ilyenkor az ínszalag kicsúszik a helyéről és beszorul a könyökízület két csontja közé.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 13. Babaszoba
Van, hogy a probléma magától megoldódik, de sokszor csak egy egészségügyi szakember tudja visszatenni a helyére az ínszalagot, egy gyors, finom mozdulattal. A könyökficam enyhe fájdalommal jár, de hosszú távon nem okoz semmilyen károsodást. Érdemes tudni, hogyan előzhetjük meg a problémát, hogy elkerüljük a kellemetlenséget.

 

Ez okozza a könyökficamot

A könyökficam az 1-4 éves gyerekeket érinti. A kisgyerekek ínszalagja még egy kicsit laza, így egy rossz mozdulat következtében könnyen elmozdulhat a helyéről és beragadhat két csont közé. Egy apró, rossz mozdulat is elég ahhoz, hogy a kisgyerek ilyen sérülést szenvedjen. Lássuk a leggyakoribb eseteket!
Ha a kezénél fogva húzzuk a gyereket. Soha ne emeld fel a kisbabát vagy a kisgyereket a kezénél vagy csuklójánál fogva, mert az nagyon megterheli a könyökét. Ha felemeled, mindig a hónalja alatt fogd őt.
Ha hintáztatod a gyereket. Ha a kezénél vagy csuklójánál fogva hintáztatod a kisgyermeked, nyomást gyakorolsz a könyökére.
Ha megrántod a karját. Mindig gyengéden nyúlj egy kisgyerekhez. Ha magadhoz rántod vagy húzod őt, könnyen előfordulhat, hogy az ínszalag kicsúszik a helyéről.
Ha esés közben elkapod a karját. Persze az sem jó, ha elesik a gyermeked, de ha ilyenkor a karja után kapva próbálod megóvni őt, azzal megnyúlhat a könyöke.
Ha gurul a kicsi. Akár még az ide-oda gurulgatás a kiságyban vagy a padlón is okozhat könyökficamot a kisbabáknál és kisgyerekeknél.
Ahogy nő a gyerek, egyre kisebb az esélye annak, hogy ilyen sérülést szerezzen, mert az ínszalagjai kötöttebbé és erősebbé válnak. 5 éves kor felett már nagyon ritka, ha egy gyereknek könyökficama van.
A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni!