Az edzés okosítja a gyerekeket

Az állóképesség és a motoros képességek fejlesztése a szürkeállomány mennyiségére is jótékony hatással lehet. A Granadai Egyetem elhízott gyerekeket vizsgáló kutatói szerint az állóképesség, a motoros képességek fejlettsége, és az agynak a végrehajtó funkciókkal, a tanulással és a látással összefüggésbe hozható régióinak állapota között egyértelmű korreláció áll fenn. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek edzettségi szintje a szellemi teljesítményükre is kihat – írja a Dívány a Science Daily alapján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. december 24. Dívány.hu

A száz elhízott gyerek fizikai képességeit és agyi fejlődését megvizsgáló klinikai vizsgálatok során arra lettek figyelmesek a spanyol kutatók, hogy az agy számos régiójában nagyobb a szürkeállomány mennyisége azoknak a gyerekeknek az esetében, akik jobb fizikai állapotban vannak. Ez egyébként csak a kardiovaszkuláris edzettségre és a motoros képességekre vonatkozik, az izomerővel kapcsolatban nem állapított meg hasonló összefüggéseket a kutatás.

A Neuroimage-ben publikált tanulmány szerint egyértelmű a kapcsolat a gyerekek edzettsége és az agyi struktúrája között. „A válasz rövid és egyértelmű: igen, az edzettségi szint közvetlen kapcsolatban áll a gyerekek agyi struktúrájában tetten érhető bizonyos különbségekkel, ezek a különbségek pedig a gyerekek szellemi teljesítményére is hatással vannak” – állítja Francisco B. Ortega, a kutatás vezetője.

A cikk ITT folytatódik.