Az egészségtudatosság tanulható?

Az egészségtudatos életmódra való hajlam már gyermekkorban kialakul, ha a gyermek olyan közegben nő fel, ahol az egészség értékként jelenik meg. A későbbiek során gazdasági, illetve társadalmi hatások miatt változhat a hozzáállás, de a szülő lényegesen tudja befolyásolni a gyermeke egészségi állapotát: példamutatásával, irányvezetésével minőségibb életstílust tud csemetéjébe nevelni. Ez a láthatatlan prevenció egy életre meg tudja változtatni a fiatal felnőttek egészséghez való hozzáállását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2018. november 23. www.kezdjukidoben.hu

Fotó: Pixabay

Az egészségtudatos életmódra való hajlam már gyermekkorban kialakul(hat), amennyiben a gyermek egy olyan közegben nő fel, ahol az egészség, mint érték jelenik meg. A későbbiek során nyilván a gazdasági, illetve társadalmi hatások miatt változhat a hozzáállás, de a szülő lényegesen tudja befolyásolni a gyermeke egészségi állapotát. Példamutatásával, irányvezetésével egy minőségibb életstílust tud csemetéjébe „belé nevelni”. Ez a ki nem mondott prevenció egy életre meg tudja változtatni a fiatal felnőttek egészséghez való hozzáállását.

Már kiskortól érdemes erre az öngondoskodásra tanítani őket. Hiszen mi is sokszor hallottuk már, hogy az egészség a legfontosabb. De bele is gondoltunk igazán, hogy mit is jelent ez?

Hosszútávon egészségesnek lenni egy összetett folyamat, hiszen több komponensből tevődik össze, így nehezebben is tartható fenn a folyamatosság, de garantáltan megéri. Ha nincs egészség bizony a dolgok is nagyon nehezen működnek. Általánosságban elmondható, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan oda kell figyelni.
A rendszeres, minőségi táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kielégítő alvás, a stressz minimalizálása és az „énidő” megteremtése adja ennek a szemléletnek a vázát. Melyről elmondható, hogy egyik sincs a másik nélkül. Szoros kohéziót alkotnak egymással, hiszen, ha fáradtak vagyunk, akkor sportolni sincs kedvünk, illetve, ha aggódunk valamin, akkor nehezebben tudunk enni és aludni is.

Rohanó világunkban egyre nehezebb megteremteni ezt az egyensúlyt. A gyermekek egészséggel kapcsolatos ismeretei hiányosak, a szülők fáradtak, a pedagógusok leterheltek, de az egészségre való igény ott van mindenkiben.

Hogyan lehetne mégis segíteni a mai kor emberért, különösen a fiatalabb generációt abban, hogy fordítson nagyobb hangsúlyt az egészséges életmódra?

Meg kell tanítani nekik az egészségtudatosságot!

Ennek az egyik hatékony eszköze a sport. Sporttal nem csak a testünket tudjuk karban tartani, hanem a lelkünket is. Sport hatására a szervezetben endorfin szabadul fel, így boldogabbnak, felszabadultabbnak érezhetjük magunkat. A testmozgást már kiskortól kezdve tudatosan kell felépíteni, hiszen rengeteg előnyünk származik abból, ha sűrűn mozgunk. Fizikai aktivitásnak számít, minden olyan tevékenység, mely során valamilyen mozgást végzünk. Ez lehet akár egy kutya sétáltatás, vagy kertészkedés, de a takarítást is ide soroljuk. Egészségmegőrzésünk érdekében fontos lenne, hogy ezeket a tevékenységeket többször is végezzük, és most itt nem arra gondolok, hogy ássuk fel a kertet többször egy héten, hanem arra, hogy találjunk egy olyan mozgásformát, amit szívesen csinálunk. Innentől már szinte gyerekjáték bevonni a család többi tagját is. Egy közös biciklizés, vagy egy futás a gyermekkel bizony elég erős kapcsolatépítő elem is egyben.

Ha pedig rendszeresen sportolunk, akkor szervezetünknek szüksége van olyan anyagokra, melyekből energiát nyerhet és építkezhet: szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek nagy részét tudatos és változatos táplálkozással is biztosíthatjuk, de szükség lehet pótlásra, táplálékkiegészítők szedésére is, ezzel is támogatva immunrendszerünket.

Nehéz azonban megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, hiszen a zsúfolt hétköznapokat, az elmaradt házimunkával tarkított hétvégék követik és valljuk be őszintén, legkönnyebben pont a mozgásról szeretünk lemondani. Pont, azt a dolgot tesszük parkoló pályára, ami igazán megadja azt az energiát, ami fontos lenne a megviselt, szürke hétköznapokon.

De tudjuk is pontosan, hogy mennyi pozitív hatása van a rendszeres mozgásnak? Kutatások bizonyítják, hogy aki többször is sportol egy héten, ő bizony jobban is tanul. A sportoló gyerekek kevésbé fogékonyak a káros szenvedélyekre. A rendszeres testedzés erősíti a szervezet védekezőrendszerét, így kevésbé betegszünk meg. A mozgás javítja a hangulatot, oldja a szorongást, és kitűnő ellenszere a depressziónak is. A gyakori edzéssel megelőzhető a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása is, mely népbetegségnek számít hazánkban. Sajnálatos módon az utóbbi kóros állapot már egyre több fiatalt is érint, köszönhetően a helytelen táplálkozásból fakadó elhízásnak. Magyarország élen jár a kövérség tekintetében, így érdemes lenne ezzel a témával mélyrehatóbban foglalkozni.

Ebben a témakörben óriási szerepet kapnak az iskolák, ahol a gyermeket már kiskorától kezdve az egészséges életmódra lehetne nevelni, tanítani. Fontos lenne egy átfogó egészségtudatossági oktatási rendszer felállítása, ahol a gyermekek megfelelő információt kapnának mind elméleti, mind gyakorlati oldalon. A holisztikus szemléletformálás érdekében szükség lenne felállítani egy külön tantárgyat, ami az egészségmegőrzés, egészségtudatosság és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A pedagógusok továbbképzésére és a gyermekek egészségre nevelésére hívja fel a figyelmet #kezdjükidőben! országos középiskolai egészség program. A kampány célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése, okítása a fiatal felnőttek körében. A program további célja a szülők figyelemfelhívása egy jobb, egészségesebb élet megteremtésének a reményében.

A kampányról bővebb információt talál a www.kezdjukidoben.hu oldalon.