Az egyke-szindróma

Egy friss kutatás szerint ha valaki egyedül nő fel, másként fejlődik az agya, mint annak, akinek van egy vagy több testvére. Az egykéket sokszor címkézik önzőnek, és elkényeztetettnek – most kiderült, hogy ennek biológiai okai is lehetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. szeptember 05. Család.hu

A kínai csongqingi egyetem nemrég nyilvánosságra hozott kutatása szerint az egykék eltérő fejlődése nem feltétlenül a gyermekek vagy szülők hibája, sokkal többről van ugyanis szó, mint viselkedésbeli kérdésről. Míg a korábbi kutatások jellemzően a magatartásra, a kognitív funkciókra és a személyiségjegyekre koncentráltak, ebben az esetben elsősorban az idegpályákra figyeltek.

Kétszázötven egyetemi hallgatót vizsgáltak, körülbelül felük testvér nélkül nőtt fel. Miközben a személyiségüket, kreativitásukat, és intelligenciájukat tesztelték, szkennelték az agyukat is. A tesztek kimutatták, hogy az egykék kreativitás terén jobbnak bizonyultak azoknál, akiknek vannak testvéreik, ugyanakkor bizonyos „kellemes” személyiségjegyek esetében folyamatosan gyengébben teljesítettek. A szkennelés során kiderült, hogy ez nem véletlen, agyuk ezért felelős része ugyanis másként fejlődött. A részletekbe inkább nem mennénk bele, de a lényeg az, hogy akik kreativitás terén jól teljesítettek, azoknak fejlettebb volt agyuk mentális rugalmasságért és képzelőerőért felelős része. Ugyanez igaz volt fordítva is, vagyis agyuk azon részei, melyek a másokkal való kapcsolatért felelősek, kevésbé voltak fejlettek.

A cikk ITT folytatódik.