Az éhséghormon csökkentése segíthet a fogyásban

Átlagosan 20 kilogrammot fogyott hat hónap alatt az az öt páciens, akik részt vettek egy új, minimálisan invazív súlycsökkentést elősegítő eljárásban - számol be a Health Day.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 10. bencze.aron

Átlagosan 20 kilogrammot fogyott hat hónap alatt az az öt páciens, akik részt vettek egy új, minimálisan invazív súlycsökkentést elősegítő eljárásban – számol be a Health Day.


Az eljárás neve: a gyomor artéria kémiai embolizációja, amelynek során blokkolják a gyomor egy artériájának működését. Ezzel elvágják a gyomor vérellátásának egy részét, amely a legtöbb gherlin nevű éhség-hormon termelődéséért felelős. Az eljárás a szakértők szerint nem veszélyes, mert habár a gyomor vérellátása csökken, más ereken keresztül elég vérhez jutnak a szövetek. Egy hónap elteltével a résztvevők átlagosan 13 kg-ot fogytak, három hónap elteltével 16-ot, s hat hónap elteltével 20 kg-tól szabadultak meg.

A fogyás annak volt köszönhető, hogy a résztvevők étvágya csökkent, s ezért jóval kevesebbet ettek, mint azelőtt. Bár az eljárás biztonságossága és hosszú távú következményei még nem ismertek, új reményt adhat az obesitas-ban szenvedőknek.