Az élmunkás ronthatja a többiek teljesítményét

Egy élmunkás ahelyett, hogy ösztönözné a többieket, még ronthatja is teljesítményüket - állítják amerikai kutatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 17. szabo.daniel

Egy élmunkás ahelyett, hogy ösztönözné a többieket, még ronthatja is teljesítményüket – állítják amerikai kutatók.


Tiger Woods-effektusnak nevezték el a jelenséget, az “élgolfjátékos” nyomán. Woodsnak ugyanis már a puszta részvétele is lerontotta versenytársai teljesítményét egy-egy golftornán, ami tökéletesen mérhető. A chicagói Northwestern Egyetem közgazdászkutatói a világ élgolfosainak 1999 és 2010 közötti tornateljesítményeit vizsgálgatták, és egyértelműen arra jutottak, hogy ha Woods is indult egy versenyen, a többiek rosszabbul játszottak, mint amikor távol volt egy hasonló tornától, mert önbizalmuk megsínylette a “Tigris” jelenlétét, nem bíztak abban, hogy győzhetnek, és emiatt eleve nem adták bele tudásuk legjavát ütéseikbe. A kutatók számításai szerint ez az esélyességi “papírformális” előny legalább 1 milliárd forintnyi tornadíjazási többlethez – jövedelemhez – juttatta Woodsot.

A közgazdászok szerint a jelenség érvényes lehet munkahelyekre is, ha akad olyan, akit állandóan – vagy a többieknél sokkal gyakrabban – a hónap dolgozójának kiáltanak ki. A kollégák eleve feladják a versengést, és nem adják ki magukból a maximumot – ismertette a Journal of Political Economy amerikai folyóiratban megjelent tanulmányt a The Sun című lap.

A szerzők azt javasolják, hogy a munkahelyi vezetők legyenek körültekintőbbek, amikor valódi versenyre próbálják sarkallni beosztottaikat.