Az első fürdetés! – Hogy valóban öröm legyen!

Az újszülöttek számára a fürdés – ha nem is az első néhány alkalommal – elsősorban szórakozás. A szülők elsőszámú feladata pedig az, hogy az ehhez alkalmas környezetet megteremtsék. A Családháló annak járt utána, milyen apróságokra kell odafigyelni, hogy minden tökéletes legyen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 25. bencze.aron

Az újszülöttek számára a fürdés – ha nem is az első néhány alkalommal – elsősorban szórakozás. A szülők elsőszámú feladata pedig az, hogy az ehhez alkalmas környezetet megteremtsék. A Családháló annak járt utána, milyen apróságokra kell odafigyelni, hogy minden tökéletes legyen!

 


Noha a pici szempontjából az első időszakban elégséges a heti 1-2 alkalom, érdemes mégis rendszeressé tenni a baba számára a fürdést. Egyrészt azért, mert kiváló szórakozás is az újszülöttek számára, másrészt fontos, hogy legyen egyfajta napirendünk, de nem utolsó sorban egy olyan közös programmá válhat, ami kiváló alkalom lehet arra, hogy a két szülő együtt tölthessen el egy fél órát gyermekével.

Teremtsünk megfelelő környezetet

Amíg a baba pici, legjobb a fürdető kád használata. Létezik földre, asztalra állítható, vagy a fürdőkádba helyezhető verzió is. Az első és legfontosabb lépés a helység felmelegítése legyen. Az ideális hőmérséklet 24 °C, vagy picit melegebb. Ezt követően öntsünk a kádba hideg vizet, majd ehhez adjunk hozzá meleget is, a víz hőmérséklete 34-37°C között legyen. Ne felejtsünk el a kád aljára egy tiszta törülközőt tenni, hogy felülete ne csússzon!

Vetkőztessük le a babát, és mielőtt a kádba kerülne, langyos, előzőleg felforralt vízbe mártott, vagy éppen olajos pamutvattával törölgessük meg a kisded szemét. Töröljük ki a fülét is tiszta nedves vattával, de ne nyúljunk a fül belsejébe, csak a külső részét és a fül mögötti részt tisztítsuk meg, majd töröljük szárazra.

Játék a vízben

A kádba helyezésnél arra ügyeljünk, hogy a feje alá tegyük az egyik karunkat úgy, hogy a kezünkkel a hónaljánál tartsuk, miközben a másik kezünkkel popsiját és csípőjét tartsuk meg. Egyik kezünkkel emeljük ki a baba fejét és hátát a vízből, a másikkal pedig el tudjuk kezdeni a fürdetést: kezdjük az arc lemosásával, használjunk fürdőkesztyűt vagy gézt. Arra különösen vigyázzunk, ne kerüljön szappan a baba szemébe! Az illatszerboltokban vásárolható hab- és tusfürdőket a szakemberek az első három hónapban még nem ajánlják. A köldökcsonkot hagyjuk szárazon, de figyelmesen mossuk meg a hajlatokat: a nyakat, a hónaljat, a combhajlatot és a popsit! Fogjuk biztonságosan, de engedjünk teret a szórakozásnak is, hagyjuk, hogy rugdalózzon és élvezze a szabadságot.

Amikor kivesszük a vízből, egyik kezünket tegyük a feneke alá, a másikkal tartsuk a fejét, nehogy hátraessen, majd tegyük gyorsan törölközőbe. Ne dörzsöljük, csak gyengéden itassuk fel a bőréről a vizet, és ezt követően szórjunk hintőport a kezünkre, és finoman simítsuk el a baba bőrén, úgy hogy közben ne kerüljön a baba szemébe. Végül adjunk tiszta pelenkát a babára, és öltöztessük tiszta ruhába.