Az első menstruáció – így készítsük fel a lányunkat

Az első menstruáció óriási dolog egy kislány életében. Vannak, akik örülnek a havi vérzés megjelenésének, míg mások megijednek, vagy épp nem tudják, hogyan kezeljék testük változásait. Éppen ezért fontos, hogy időben felkészítsük lányunkat, mire számítson és mi is történik pontosan vele!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. szeptember 22. Gyarmati Orsolya

Az első menstruáció óriási dolog egy kislány életében. Vannak, akik örülnek a havi vérzés megjelenésének, míg mások megijednek, vagy épp nem tudják, hogyan kezeljék testük változásait. Éppen ezért fontos, hogy időben felkészítsük lányunkat, mire számítson és mi is történik pontosan vele!


Bármi legyen is a reakció, az első menzesz minden lány számára ugyanazt az üzenetet hordozza: biológiai értelemben nővé érett. A lányok átlagosan 12-13 éves korukban kezdenek el menstruálni, ám a felkészítést sokkal hamarabb érdemes megkezdeni. A kérdés persze az, hogyan?

Mikor időzítsünk?

Ha észrevesszük, hogy kislányunk teste kezd megváltozni (pl. rövid idő alatt sokat nő, elkezd nőni a melle, stb.), akkor biztosak lehetünk abban, hogy 1-2 éven belül meg fog jönni neki, hiszen belépett a pubertáskorba. Ami a Nagy Beszélgetést illeti, azt talán jobb elkerülni. Mivel már bőven a kamaszkorban járunk, zsigeri ellenállást szülhet egy lányban, aki ebben az életszakaszban amúgy is tele van kétségekkel és bizonytalanságokkal egy olyan felszólítás, mint a „Na, gyere, most mindent megbeszélünk a vérzéssel kapcsolatban!”

Ehelyett próbáljunk sok kisebb beszélgetést kezdeményezni, eleinte általánosságban az emberi test működéséről, fokozatosan haladva a női szervezet témája felé. Egyetlen „mindent átfogó” beszélgetés amúgy is túl sok lehet, mert elárasztjuk információkkal a gyereket, aki pont a lényeget nem fogja megjegyezni.

Azáltal, hogy jókor és jól adjuk át a női test változásait illető tudásukat lányunknak, elkerülhetjük azt is, hogy a félinformációk, amelyeket kortársaiktól, vagy az interneten hallanak-látnak, megijessze, félrevezesse őket. Nagyon fontos, hogy szülőként pozitív dolognak tüntessük fel a menstruációt. Ha egy anya átoknak, büntetésnek, nehézségnek állítja be a havi vérzést, az a tinédzser lányban azonnal negatív előítéleteket szül, és a szükségesnél nagyobb problémának fogja látni a menzeszt, nem pedig annak, hogy havonta megtapasztalhatja a női lét egyik természetes velejáróját, azt, hogy egyszer majd anya lehet.

Természetesen a menstruáció szoros kapcsolatban áll a fogamzásgátlás és a várandósság témájával is, így egyúttal tisztázni lehet azt is, miért „jön meg”, amikor egy nő nem várandós, és miért marad el a vérzés, amikor megfogan.

A témák, amiket még érdemes érinteni:

– meddig tart egy-egy mensturáció?

– hogyan kell használni a betétet és a tampont?

– mikor milyen tampont és betétet érdemes használni?

– lehet-e sportolni (főleg úszni) menzesz idején?