Az esti mese fejleszti a gyerekek szociális érzékét

Egy új kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei sokat olvastak kiskorukban, jelentős előnnyel indulnak iskolakezdéskor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. június 13. Babaszoba
A kutatók úgy találták, hogy különösen a hangos felolvasás és a szerepjátékok csökkentik az olyan viselkedési problémák kialakulását, mint a hiperaktivitás vagy az agresszió, ellenben remekül fejlesztik a koncentrációs képességet.
“Mikor felolvasunk a gyerekünknek, igazi meghitt pillanatokat élünk át együtt” – mondja Dr. Alan Mendelsohn, a kutatás vezetője. “Nem beszélve arról, hogy a mesék szereplői általában valami olyan érzelemmel szembesülnek (boldogság, szomorúság), amivel a kicsi is találkozik az élete során. Ezeket pedig a történetek által megtanulja kezelni.”
Sőt, Dr. Mendelsohn szerint az, hogy meseolvasás közben mi szülők és a gyerek is ugyanarra a dologra fókuszálunk, a kicsi koncentrációt is tanul.
Ahhoz, hogy demonstrálni tudják a hangos felolvasás jótékony hatását a gyerekekre, Mendelsohn és kollégái random megkerestek 675 családot, hogy vegyenek részt az ún. Video Interaction Project-jükben (magyarul Videó Interakciós Projekt – a szerk.).
A programban 0-3 éves korú gyerekek szerepeltek. Minden alkalommal, mikor a gyermekorvos meglátogatta a családokat, videóra vették, ahogy a szülők olvastak vagy játszottak a kicsikkel. Ezután a felvételt egy coach nézte végig, aki elmagyarázta a szülőknek, hogy milyen fontos szerepük van a gyermekük fejlődésében.
A bejegyzés itt folytatódik.