Az idegrendszeri éretlenség jelei

Az idegrendszeri éretlenség az agy valamely területének fejlődési elmaradását jelenti. Milyen jelekre érdemes odafigyelnie a szülőnek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jelek
2018. május 18. Babaszoba
Amikor az orvostól azt hallják a szülők, hogy a gyermeküknél idegrendszeri éretlenség gyanítható, akkor az általában nagyon megijeszti őket. De mit is jelent ez a kifejezés?
Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen valamilyen hiányosság van a gyermeknél. Ez jelentkezhet a mozgásban, szociális és az értelmi fejlődésben egyaránt- tudtam meg Shakkour Eleonórától, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktorától.

Mikor figyelhet fel az első jelekre a szülő?

Ha a magzati korban vagy a szülés során valamilyen károsodás érte a gyermeket, akkor nem fejlődött rendesen az idegrendszere, vagy az ép rendszert érte károsodás. Már a születést követően felfigyelhet az idegrendszeri éretlenség szembetűnő jeleire a szülő. Ilyen pl. a nagyon feszes izomzat, az epilepsziás rohamok jelentkezése, a szopási reflex hiánya, vagy ha nem alakul ki a kontaktus az anya és a gyermek között. Ilyenkor a neurológus már a kórházban elvégzi az első vizsgálatokat, és megfelelő szakemberhez (pl. konduktor) küldi a gyermeket. Ezeknél a gyermekeknél nagyon fontos, hogy újszülöttkorban elkezdődjék a mozgásfejlesztés.

A későbbiekben milyen tünetek jelentkezhetnek, amelyek az idegrendszeri éretlenségre figyelmeztethetik a szülőt?

Egy gyermeknek 3 éves korára folyékonyan, mondatokban kell beszélnie. Akkor beszélhetünk idegrendszeri zavarról, ha nem indul be a beszéd (vagy mondatok helyett csak szavakat használ a gyermek); illetve, ha csak beszél, de nem adekvátan (pl. a babára azt mondja, hogy autó, vagy még mindig “halandzsa” nyelven beszél).
Szintén figyelmeztető jel, ha a gyermek beszédfejlődése nem indul be a közösségbe kerülve sem. Ilyenkor elsősorban szakorvosi vizsgálatra célszerű elmenni (a fül-orr-gégész nézze meg, hogy nincs-e fizikális probléma) utána pedig logopédus segítségét kell kérni.
A bejegyzés itt folytatódik.