Az iskolakezdés késleltetése nem segít a nyári gyermekeken

Egyre jellemzőbb, hogy a nyáron (sőt, sokszor a korábban) született gyermekek „évvesztesként”, azaz egyéves csúszással kezdik az iskolát. Holott egy friss brit kutatás szerint ennek nem sok értelme van - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskolakezdés
2018. május 29. csalad.hu

Azok az április és augusztus között született gyermekek, akiket egy évvel visszatartottak az iskolakezdésben, csak nagyon kicsivel teljesítettek jobban az elsőéves teszteken.

Eközben viszont az iskolakezdés késleltetését kérvényező beadványok száma gyorsan emelkedik. Nem csoda, hogy a brit iskolaigazgatók szakszervezete szeretne tisztábban látni a kérdésben.

Az oktatási minisztérium az első év végén letett, Phonics Screening Check tesztek eredményeit vizsgálta meg. Azok a gyermekek, akiket 2014-ben és 2015-ben egy évvel visszatartottak, mindössze 0,7 százalékkal szereztek jobb jegyeket, mint a többi nyáron született gyermek. Ez az eltérés a kutatók szerint nem szignifikáns.

Az évvesztes és a nem évvesztes, nyári születésű gyermekeket is felülmúlták a nem nyáron születettek teljesítményei. Az is kiderült, hogy a magasabb jövedelmű családok nagyobb valószínűséggel kérnek egy évvel későbbi iskolakezdést a gyermekeiknek. A kérvények 74 százaléka ilyen családoktól érkezett.

Nagy-Britanniában minden szeptemberben a 4. évet betöltött gyermekek kezdik az iskolát (melynek első éve inkább a magyar nagycsoportos óvodának felel meg), de az április-augusztus között születettek kérhetnek évhalasztást a helyi hatóságoknál, ahol a gyermek érdekeinek legmegfelelőbben döntenek.

A cikk folytatásához kattints.