Az olasz szülők nem mondanak le a pofonról

Az olasz szülők több mint egynegyede tartja hatásos nevelési eszköznek a gyerekének lekevert pofont - derült ki a Save the Children Italia gyermekvédelmi szervezet felméréséből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 29. szabo.daniel

Az olasz szülők több mint egynegyede tartja hatásos nevelési eszköznek a gyerekének lekevert pofont – derült ki a Save the Children Italia gyermekvédelmi szervezet felméréséből.


A harmadik évezred nevelési módszerei közül nem veszett ki a “jó öreg pofon” – kommentálta az olasz sajtó azt a vizsgálatot, amely szerint az itáliai szülők huszonhét százaléka alkalmazza ezt a fenyítési eszközt.

A többi szülő ötven százaléka a pofon helyett a gyerekével való párbeszédet választja, harmincöt százalék pedig azt mondta, hogy a gyerek meghallgatását tartja a legjobb nevelési eszköznek.

A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet olasz szekciója Nevelj, ne büntess! jelszóval európai kampányt indított a gyereknevelésben mind a napig alkalmazott erőszakkal szemben. Az akciót az olasz gyerekorvosok és pedagógusok szövetsége is támogatja.

A pofonra esküsző olasz szülők között apák és anyák egyaránt vannak. Huszonkét százalékuk egy hónapban többször is felpofozza három-tizenhat év közötti gyerekét. Öt százalék mindennap lekever gyerekének egy pofont, negyvenkilenc százalék csak rendkívüli esetekben.

Rosszat biztosan nem tesz – hangoztatta a pofozó szülők ötvenhét százaléka. Huszonhat százalékuk szerint a pofon néha egyenesen jót tesz.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy akkor sül el a pofon, amikor már nem bírnak a gyerekkel, és teljesen elveszítették türelmüket.

A Save the Children kampánya szerint a pofon sohasem semleges, és nem múlik el nyomtalanul. A pofonnal “nevelt” gyerek ideges, agresszív és depressziós lesz. A szülői tekintélyt nem az erőszak adja – szól a gyermekvédők szlogenje.