Az örökbefogadás meséje

Elmondjam, hogy örökbe fogadtalak? És ha igen, hogyan kezdjek hozzá? Mit szólnál egy kedves meséhez, ami egyszerre magyaráz, nevel és szórakoztat, amire nyugodtan rákérdezhetsz és ami hasonlít a történetünkhöz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 02. czefernek.lena

Elmondjam, hogy örökbe fogadtalak? És ha igen, hogyan kezdjek hozzá? Mit szólnál egy kedves meséhez, ami egyszerre magyaráz, nevel és szórakoztat, amire nyugodtan rákérdezhetsz és ami hasonlít a történetünkhöz?


Örökbefogadó szülőként nem könnyű eldönteni, mikor mit és hogyan mondjunk el gyermekünknek születésével kapcsolatban. Talán az egyik legnehezebb feladat ráérezni, hogyan vezessük be a témát, mit meséljünk magunktól és mit válaszoljunk, amikor a csemete kérdezni kezd. Ungvári Bélyácz Betti örökbefogadó szülőként szembesült azzal, hogy igen kevés magyar szakirodalom létezik a témában, s még kevesebb azoknak a mesekönyveknek a száma, amelyek segítenek a fogadott gyerekek számára feldolgozni életük történetét. Saját és ismerős családok tapasztalatai alapján kezdett hát hiánypótló meseírásba, hogy a szülők a lehető legnagyobb természetességgel vezethessék be gyermeküket a családi „regébe”. Az Égből pottyant boldogság és a Tündérkerti mese szerzőjével beszélgettünk.

Ungvári Bélyácz Betti hosszú gyermektelen évek után döntött férjével az örökbefogadás mellett. Mint mondja, számukra ez egy természetes döntés volt, mint ahogyan az is, hogy nem titkolják el gyermekeik elől, hogyan érkeztek a családba. Az örökbefogadást másfél év várakozás előzte meg, s ezalatt Bettinek volt ideje arra, hogy végigolvassa a témával kapcsolatos szakirodalmakat. Ennek során bukkant egy magyar nyelvre is lefordított francia mesekönyvre, amely az örökbefogadás menetével ismerteti meg a gyerekeket. Ám saját csemetéi ezt a mesét nem igazán szerették, s távol álltak tőlük a német nyelven írt mesekönyvek is. Így született meg a saját meseírás ötlete. Elsőként megszületett az Égből pottyant boldogság, mely lényegében egy nyílt örökbefogadás történetét írja le mesés elemekkel (egy magányos gerlepár befogadja a túlterhelt rigófészekből kiesett tojást).

Az írónő szerint ezeknek a meséknek azért van komoly hiánypótló szerepük, mert a legtöbb szülő nem igazán tudja, hogyan kezdjen neki az örökbefogadás elmesélésének. Különösen nehéz a helyzet, amikor a gyerek még nagyon pici és nem kérdez. Ezek a történetek viszont kiváló gondolatindító szerepet töltenek be a hasonló beszélgetésekben, s megoldást is kínálnak a gyermekekben szorongást okozó kérdésekre. Ungvári Bélyácz Betti nem csupán saját tapasztalatait tudta felhasználni, de az előző könyv nyomán más szülők problémafelvetéseire is reagált a második kötettel: a Tündérkerti mese többek között a másság témakörére is kitér (egy tündérpár fogad be egy embergyereket).

Fontos látni, hogy az örökbe fogadott gyermekek komoly veszteségként élik meg, amikor kiderül, hogy ők nem kellettek szüleiknek. Ennek a veszteségnek a feldolgozásához segíthetik hozzá őket a mesék végén található feloldások – magyarázza az írónő, hozzátéve, hogy minden gyermekben ott marad a kérdés, hogy az eredeti szülő miért ment el. Ehhez járul hozzá a gondolat: vajon ti nem fogtok elmenni? Ezzel a problémával foglalkozni kell, ezeknek a gyerekeknek hatványozottan szükségük van a biztonságra, hiszen az örökbe fogadó szülők szeretete nem jelent önmagában teljes feloldást. Az ember hajlamos elfelejtkezni róla, hogy mi mások vagyunk, de ez egy probléma, amit kezelni kell, még akkor sem ha alapvetően egy nagyon jó és szép dolog történt velünk – mondja.

Betti laikusként vágott neki a feladatnak, s nem volt biztos benne hogy nem csupán a saját gyerekeinek írja majd a történeteket. De a pozitív visszajelzések felbátorították, s férjével együtt fontos feladatukká vált, hogy más szülőkön is segítsenek. Ám a könyvkiadókkal nem voltak túl jó tapasztalataik: hiába magyarázták, hogy hiánypótló irodalomról van szó, végül magán úton adták ki a meséket. Betti azonban nem bánta meg, mint mondja, nekik az volt a fontos, hogy meg tudják valósítani az elképzelésüket, ami sikerült is, ráadásul úgy néz ki, nem is lesz veszteséges a vállalkozás. Azért a folytatásra most kicsit várni kell. Betti immáron két kisgyermek mellett éjszaka ír és postázza a megrendelt könyveket. Mint mondja, van néhány ötlet a tarsolyában, de egyelőre elfogyott az ereje. Minden esetre drukkolunk neki, hogy a következő könyvhöz már sikerüljön kiadót is találni.

Akinek felkeltették érdeklődését az „örökmesék”, azok az interneten tudják megrendelni a Pál Rita grafikáival díszített könyveket a www.orokmesek.hu oldalon vagy az orokmesek [at] gmail [dot] com email címen.