Az otthonszülés a legújabb trend Hollywoodban?

Egyre több amerikai édesanya vétózza meg a kórházat és választja helyette otthonát, amikor szülésre kerül a sor. Olyan hírességek, mint Gisele Bundchen vagy Demi Moore sem tettek másként.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 01. czefernek.lena

Egyre több amerikai édesanya vétózza meg a kórházat és választja helyette otthonát, amikor szülésre kerül a sor. Olyan hírességek, mint Gisele Bundchen vagy Demi Moore sem tettek másként.


Édesanyák egész sora döntött úgy, hogy gyermekét saját otthonában hozza világra, köztük Gisele Bundchen vagy legendás „Szombat esti láz” egyik táncosa, Ricki Lake is. A hírességek példáján felbuzdulva egyre több nő csatlakozik ehhez az irányzathoz. A Daily Mail közlése szerint 2004 és 2009 között 29%-al megnőtt az otthon szülések száma, az ún. „Hollywood motiváció”-nak köszönhetően.

Persze nem fogunk otthon szülni csak azért, mert mondjuk Demi Moore is így tett – ráadásul háromszor  –  de ezzel talán könnyebben meggyőzzük kételkedő párunkat arról, hogy nem őrültünk meg teljesen, ha ezt fontogatjuk.

Hírességek, akik otthon szültek:
 
Cindy Crawford
Nellie Furtado
Carrie Ann Moss
Felicity Hoffmann
Julianne Moore
Kelly Preston
Pamela Anderson
Patricia Arquette

Bár a papák vajmi kevéssé kerülnek valós kapcsolatba az eseményekkel egy szülés során, sok celeb apuka büszkélkedhet el azzal, hogy gyermeke otthon született. Ők azok, akik szintén egyetértenek az otthonszülés jótékony hatásaival, vagy legalábbis támogatták párjukat ebben a törekvésében.

Híres apukák, akiknek gyermeke otthon született:

Kiefer Sutherland
Owen Wilson
Woody Harrelson
Bruce Willis
Lenny Kravitz
Val Kilmer
Noah Wylie

Dr. Mary L. Rosser a bronx-i Montefiore Egészségügyi Központ és az Albert Einstein Egészségügyi Főiskola szülész- nőgyógyász adjunktusa szerint, ha az emberek azt látják, hogy a celebek manapság így szülnek, biztosra veszik, hogy ez csak valami nagyszerű dolog lehet.

Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy szülése természetes és könnyű lefolyású. Az Amerikai Kismama Szövetség is csak azoknak a várandós anyáknak javasolja az otthonszülést, akiknek komplikáció-mentes és egészséges terhessége volt. Közzétettek egy listát is a lehetséges kockázati tényezőkről, úgy mint: a magas vérnyomás, a köldökzsinór megjelenése a magzat előtt szüléskor és / vagy bárminemű vérzés.

Ha maga az attrakció, hogy úgy szüljünk gyermeket, mint Cindy Crawford vagy Meryl Streep nem vonz és nem hat ránk elég ösztönzőleg, akkor a költsége biztosan: egy normál lefolyású, komplikáció-mentes szülés 60 százalékkal kerül kevesebbe otthon, mint a kórházban – állítja az Amerikai Kismama Szövetség.

Felmerül tehát a nagy kérdés: Mit szeretnénk inkább?

Hogy gyermekünk baráti és családi körben lássa meg a napvilágot és egyenesen otthonunkba érkezzen vagy hogy biztonságos és szakszerű segítséget kapjunk az orvosoktól és nővérektől
(nem beszélve a fájdalomcsillapítók jótékony hatásáról, melyek elűzik de legalábbis lényegesen csökkentik a fájdalmat)?

Csak egy újabb divathóbort ez is? Miért választja egyre több amerikai híresség
az otthonszüléts?  
   

Gisele Bundchen fürdőkádjukban adott életet kisfiának 2009-ben, míg Ricky Lake neves színésznő és műsorvezető „A születés ára” című filmjében tetté közzé tapasztalatait. Szerinte teljesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államokban a pénz és a profit egyre inkább beleszól még a születések alakulásába is. Néha akár olyan áron, hogy a mama és baba számára bizony nem a legjobban alakulnak a dolgok.

Ezzel pedig felmerül egy újabb kérdés: A szülést mint természetes folyamatot vagy mint lehetséges orvosi vészhelyzetet kell szemlélnünk? Ricky Lake feltárja dokumentumfilmjében, hogy valójában a pénz és a félelem mozgatja az embereket és ezek azok a tényezők, melyek megváltoztatták az Amerikaiak szüléshez való viszonyulását – nem feltétlenül jó irányba. A film megdöbbentő statisztikákkal kezdődik: a fejlett világ országait vizsgálva például azt látni, hogy az Egyesült Államok a 2. legrosszabb helyen áll csecsemőhalandóság tekintetében.

Hangsúlyozza, hogy az orvosok gyakran indokolatlanul avatkoznak be a szülés amúgy természetesen alakuló folyamatába, ezzel időt spórolva meg vagy már előre kivédve az esetlegesen felmerülő komplikációkat.