Babafogápolás: leggyakoribb kérdések

Ha már előbújtak a baba fogai, akkor a következő kérdés az, hogyan érdemes ezeket ápolnunk. Adunk pár hasznos tippet, hogyan gondoskodhatsz a kicsi fogairól!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tejfog
2018. február 04. Babaszoba
A baba tejfogainak egészsége nagyon fontos, hiszen a kicsi ezekkel rágja meg az ételt, ezek tartják fent a helyet a csontfogaknak és a tiszta beszéd elsajátításában is fontos szerepük van. Ha a baba fogait nem gondozzuk rendesen, az komolyabb ínygyulladással is járhat, amely hatással lehet a későbbi, felnőtt fogak egészségére is távolságára is. Emellett azok a gyerekek, akik megtanulják a helyes fogápolást, felnőttként is nagyobb eséllyel tartják meg ezeket a szokásokat.

A legelső fogmosás

A fogápolás már akkor megkezdődhet, ha a kicsi fogai még épp csak kibújnak. Ilyenkor érdemes napi egyszer áttörölni a baba ínyét az ujjunk köré csavart steril, meleg vízzel átitatott ruhával. Ha már az első néhány fog előjött, továbbra is maradhatunk a nedves ruhánál, de már napi kétszer, vagy akár nagyon puha gyermekfogkefét is bevethetünk. Ezzel óvatosan át kell dörzsölni a baba fogait, hogy szokja az érzését, a valódi fogmosást pedig akkor kezdjük el, ha már szilárd ételt is fogyaszt, és a fogak jelentős része előbújt – ez nagyjából a 18. hónap környékén jön el. Ha a kicsi cukros ételt evett, akkor egy kis szódabikarbónát is bevethetünk a fogak megtisztítására, gyermekfogkrémet viszont csak 2 éves kora körül használjunk, ekkor is csak borsónyi mennyiségben fogmosásonként.
A bejegyzés itt folytatódik.