Barátok – negatív hatással is lehetnek a kapcsolatainkra?

Szoktatok más párokkal együtt közös programokat szervezni? Ha igen, válasszátok meg jól, kivel töltitek el szabadidőtöket, mivel vannak, akik rossz hatással lehetnek kettőtök kapcsolatára!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 16. Gyarmati Orsolya

Szoktatok más párokkal együtt közös programokat szervezni? Ha igen, válasszátok meg jól, kivel töltitek el szabadidőtöket, mivel vannak, akik rossz hatással lehetnek kettőtök kapcsolatára!


Vajon lehetnek “fertőzőek” bizonyos viselkedésfajták? Elkaphatják egymástól a párok egymás “cukizását”, vagy utánozhatják a másik cinikus beszólásait? A válasz: sajnos igen! Egyes viselkedésformák lemásolása épp olyan könnyen megtörténik, mint ahogy egy influenzát elkapunk. Szaknyelven a jelenséget pszichogén zavarnak hívjuk (MPI). Ennek lényege, hogy ha például valaki beteg embert lát, ő maga is megbetegszik. A dolog a tudattalanban zajlik, a tünetek azonban nagyon is láthatóak. Nézzük, hogyan zajlik a folyamat.

Érzelmi szint

Amit érzünk, az másokra is hatással van. Egy kutató úgy fogalmazott, hogy az emberek “két lábon járó hangulatirányítók”. Valóban: anélkül, hogy egy szót is szólnánk, képesek vagyunk örömöt, vagy szomorúságot okozni másoknak. Érzelmeink – legyenek akár negatívak, akár pozitívak -energiával telítettek, és ez az energia a miénkhez hasonló érzelmeket kelthetnek másokban.

Viselkedési szint

Anatómiailag úgy vagyunk felépítve, hogy másoljuk mások cselekedeteit. Sajnos ez ellen nem sokat tehetünk, mivel ez a készség, vagy inkább késztetés DNS-szinten kódolt. Ha például egy teniszmeccsen azt látjuk, hogy a játékos egy fantasztikusat szervál, a saját karunkban lévő neuronok is akcióba lendülnek, anélkül hogy erről tudnánk. Ez az ún. fiziológiai mimikri. Ennél sokkal könnyebb megfigyelni, mennyire utánozzuk beszélgetés közben a másik mimikáját!
De mi köze mindennek a kapcsolatunkhoz?  Nos, csak annyi, hogy míg azt nemigen tudjuk kontrollálni, mi is történik velünk és partnerünkkel biológiailag, azt viszont igen, kit engedünk olyan közel magunkhoz, hogy hatással legyen ránk, más szóval megfertőzzön.

Szociális szint

Bölcsen válassz barátokat!

Nehéz lehet olyan párt találni, akik külön-külön és együtt is egyformán szimpatikusak, mégis, törekedjetek rá, hogy olyanokkal ápoljatok baráti viszonyt, akik valamilyen módon példaként állnak előttetek.

Oszd meg és uralkodj!

Ha nem tetszik, ahogy a baráti pár fiú tagja lenézi a lányt, vagy a lány túl magas lóról beszél a fiúval, találozzatok velük külön-külön! Így elkerülhetitek a kínos, ám annál “fertőzőbb” párbeszédeket, helyzeteket!

Légy résen!

Baráti társaságban mindig figyeljétek saját reakcióitokat, illetve azt, milyen érzéseket, érzelmeket vált ki belőletek a többiek és legfőképp a párotok viselkedése. Ha úgy érzitek, valami nem tetszik, és a párotok valami olyat tett, vagy mondott, ami bántó számotokra, használjatok egy titkos jelet, vagy szót, hogy felhívjátok a másik figyelmét arra: amit csinál vagy mond, az nektek rosszul esik, írja a Today’s Parent.