Befolyásolhatjuk a baba nemét?

Igaz, hogy ha a peteérés előtt szerelmeskedtek, akkor fiú, ha közvetlenül azzal egy időben, akkor kislány fogan meg? Tények és tévhitek a gyermek nemével kapcsolatban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 13. czefernek.lena

Igaz, hogy ha a peteérés előtt szerelmeskedtek, akkor fiú, ha közvetlenül azzal egy időben, akkor kislány fogan meg? Tények és tévhitek a gyermek nemével kapcsolatban!


Az, hogy egy kisbaba fiú lesz-e vagy kislány, alapvetően az édesapától függ. Persze nem közvetlenül irányítható módon, hanem egészen egyszerűen azért, mert az ondósejtben található DNS, amely a kicsi DNS-ének felét adja, bizony két különböző kromoszómát tartalmazhat. Ha a célba jutott spermium X kromoszómát hordoz, akkor kislányotok, ha pedig Y-t, akkor fiatok lesz, a petesejtben ugyanis csak X kromoszóma van. De lehet-e ezt a folyamatot befolyásolni? Az esély minden esetre 50-50 százalék!

Íme, néhány közkeletű módszer, amellyel állítólag befolyásolhatjuk a születendő gyermek nemét:

1. Együttlét időzítése

Az egyik leginkább közkeletű, és legkevésbé áltudományosnak tűnő módszer a baba nemének befolyásolásában, ha tudatosan időzítjük a fogantatást. Ennek a módszernek a propagálói szerint ugyanis az X kromoszómával rendelkező, így kislányt létrehozó hímivarsejtek lomhábbak, viszont tovább élnek a kisfiúk génjeit hordozó, Y kromoszómával rendelkező társaiknál. Így aztán nem kell mást tenni, mint a peteérés előttre tervezni az együttlétet ha lányt és közvetlenül a peteérés idejére, ha fiút szeretnénk. A módszer egyetlen hátulütője, hogy még a rendszeres ciklussal rendelkező nőknél is nehéz megmondani, mikor van tüszőrepedés. Esetleg próbálkozhatunk hőmérőzéssel, ám itt csupán a peteérés meglétét lehet igazán hatásosan kimutatni, a közeledtét csak hozzávetőlegesen.

2. Pozitúrák

Hasonló elven működik az a felfogás is, mely szerint a behatolás mélységétől is függ a baba neme. A módszer propagálói szerint a mély behatolás a kisfiúknak, kedvez, míg az olyan poziciókban inkább kislányok fogannak, ahol az ondósejteknek hosszabb időbe telik eljutni a petesejthez. Itt az aktus során bekövetkező női orgazmus szintén a fiúk megfoganásának kedvez. Ezzel a módszerrel – bár lelkes használói meglepően magas találati arányt emlegetnek – legyünk szkeptikusak, ugyanis az orvostársadalom nem erősítette mag a teóriát.

3. Étkezés

A hüvely kémhatását befolyásolni lehet azáltal, milyen élelmiszereket fogyasztunk. Ezen a tényen alapul a Shettles-módszer, amely értelmében a savas kémhatás a kislányok megfoganásának kedvez. Vannak olyan vizsgálatok is, amelyek kimutatták, hogy a káliumban és nátriumban gazdag étkezés a kisfiúk, míg a magnézumban és kalciumban gazdag táplálkozás a kislányok megfoganásában játszik fontos szerepet. És ha valaki mindent megfelelő mennyiségben juttat a szervezetébe, mert éppen terhesvitamint szed leendő gyermeke egészségének megóvása érdekében?

4. Szülők tulajdonságai

Vannak olyan feltételezések, amely szerint csinálhatunk bármit, mert a születendő gyermek tulajdonságát az befolyásolja leginkább, melyek azoka a tulajdonságok, amelyeket jó, ha átadunk utódainknak. A teória szerint így a szép embereknek inkább lányaik születnek, mert evolúciós szempontból a szépség a fiúk számára kevésbé hasznos tulajdonság. Ugyanezen feltételezés mentén haladva kutatásokat is emlegetve azt is állítják, hogy olyan területeken dolgozó szülőknek, amelyben a férfiak könnyebben érvényesülnek (tudományos, mérnöki munkák) gyakrabban születik a családba fiú.

5. Fogamzás és holdnaptár

Két nagyon érdekes módszert találtunk, amely szerint a fogamzás időzítésével befolyásolhatjuk a baba nemét. Az egyik ilyen a Dr. Jónás által kifejlesztett fogamzásnaptár, amely azon az elven alapul, hogy bizonyos holdfázisban a petesejt burka csak bizonyos kromoszómával rendelkező spermiumok számára átjárható. Innentől csak ki kell számolni, milyen nemű gyermekre vágyunk valójában…és noha a módszert többen méltatják az interneten, tudományos magyarázatára eddig nem bukkantunk…

Hasonló elven működik a Kínai fogamzásnaptár, amely lényege ugyanolyan homályba vész, mint a horoszkópos meghatározások. Eszerint egy nő bizonyos időszakban csak fiút, bizonyos hónapokban pedig csak lányt foganhat. Ja, és az sem mindegy, hány éves az illető!

6. Tudományos módszerek

Természetesen ma már léteznek valóban olyan tudományos módszerek, amelyekkel kiszűrhető a spermiumok kromoszómája, s így befolyásolható a születendő gyermek neme. Ezek a módszereknek sem száz százalékos a hatékonyságuk, egy részük pedig – akárcsak a nem alapján történő szelekció – etikailag is kifogásolható. Tény azonban, hogy egyes genetikai betegségek csak bizonyos nemű utód esetén öröklődnek tovább, így van, amikor létszükséglet és nem csupán saját egyéni kívánságunk (esetleg szociális megfontolások) alapján szeretnénk meghatározni születendő gyermekünk nemét.

7. Népi hiedelmek

Mivel régebben a fiúgyermek születését tekintették igazán fontosnak, e köré csoportosult a legtöbb hiedelem. Volt, ahol a menyasszonynak kisfiút ültettek az ölébe, vagy a nászágyban is meghempergették. Máshol a nászéjszakán kellett a férfi egyik ruhadarabját az ágyba tenni, esetleg a nőnek a párna csücskét harapni. Volt, ahol a férfi egyik szerszámját helyezték az ágy alás, sőt, az is előfordult, hogy a férjnek a nászéjszaka közben pipáznia kellett. Az asszonynak nem volt szabad nyitva felejteni a száját szeretkezés közben, mert akkor lánya született, s a bal oldalára kellett fordulnia ha fiút szeretett volna. Olyan is előfordult, hogy a megszületett gyermek méhlepényét elásták a kertbe, körte vagy almafa alá (az ásó ember neme sem volt mindegy), attól függően, fiút vagy lányt szerettek volna következőnek. Vajon a mostani teóriáink mennyivel tudományosabbak?