Beszoktatás – másképp

Közeledik a bölcsődébe vagy az óvodába szoktatás ideje? Izgulsz, félsz, hogyan fogadja majd a kicsi? Ne tedd! Rajtad múlik a közösségbe szoktatás sikere. Sok múlik rajtad, ezért állj így hozzá:

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bölcsőde
2018. január 14. Babafalva

Nincs rossz döntés

Legyen egy határozott álláspontod, egy megingathatatlan döntés benned, hogy így lesz a legjobb mindenkinek: Te visszamész dolgozni, ő pedig közösségbe kerül.
“Bízz benne, hogy bárhogy is döntesz, az a helyes választás.”
TE döntesz! Akkor is, ha azt mondod, a pénz miatt mész vissza. Ebben az esetben is Te döntöd el, hogy hogyan állsz ehhez a kérdéshez. Próbáld a legtöbbet kihozni a helyzetből. A gyermeked tényként kezeli, hogy dolgoznod kell, rajtad múlik, hogyan indulsz el reggel és hogyan érkezel haza.

Tedd a dolgod a munkahelyen és tölts utána minőségi időt a gyermekeddel! (ne a házimunkával foglalkozz rögtön hazaérkezésed után)

Lehet, hogy úgy érzed, neked egyszerűen szükséged van a váltásra, arra, hogy kiszakadj a peluscserék, etetések, mondókázások sorából. Arra, hogy visszatérj a kollégáid közé (szép ruhában és a babanyelvet elfelejtve), és azt tedd, amit szintén szeretsz és szintén jól csinálsz, amiért elismernek és megfizetnek. Ez is teljesen rendben van. A kicsi is érezni fogja, mert ha jól érzed magad a munkahelyeden és feltöltődve érkezel haza, az neki is sokkal jobb, mint egy szomorkás anyukával otthon lenni.

Nézd a jó oldalát!

A bölcsi/ovi jó dolog. Új dolgokat tanul, szélesedik a látóköre. Nem baj, ha más nevelést is kap, vagy érzékeli, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani. Segíti a kicsi szociális fejlődését, hiszen gyerekek között van, sok olyan élmény, inger érheti, amik otthon nem és ezek később hasznára is lehetnek.

A cikk itt folytatódik.