Beteg lett a fürdővíztől a kisbaba

A csapvízen fanyalogni szokás: klórízű, szennyezett. Vajon jogosan aggódunk miatta? És ha még vezetékes víz sincs? A Babaszoba utánajárt, mit tehetsz, ha aggályaid vannak a vízminőséggel kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 08. bencze.aron

A csapvízen fanyalogni szokás: klórízű, szennyezett. Vajon jogosan aggódunk miatta? És ha még vezetékes víz sincs? A Babaszoba utánajárt, mit tehetsz, ha aggályaid vannak a vízminőséggel kapcsolatban.


Hihetetlen, de igaz: még Budapest belterületén is van olyan környék, ahol nincs vezetékes víz. Ilyenkor a fúrt kút a megoldás, amivel sokszor az a gond, hogy a sok szabálytalanul működtetett emésztőgödör miatt erősen szennyezett a kútvíz is. Az ivást, főzést palackozott vízzel kell megoldani, fürdéshez, takarításhoz marad a kútvíz. Kisbabák számára azonban ez nem elég biztonságos megoldás, ahogy Éváék példája is mutatja. Bár a közvetlen ok-okozati összefüggést utólag lehetetlen bizonyítani, három hónapos, kizárólag szoptatott, addig makkegészséges kisbabájuk súlyos fertőzéssel került kórházba. Azt addig is tudták, hogy kútvizüket nem szabad meginni, de hogy fürdetéshez is csak forralva használhatják fel, azt csak kislányuk súlyos betegsége óta vezették be az ÁNTSZ szakértőjének tanácsára.
Az ehhez hasonló súlyos esetek szerencsére ritkák, hiszen a magyar vezetékes víz amúgy kiemelkedően jó minőségű, a Vízművek tájékoztatása és a Gazdasági Versenyhivatal 2009-es vizsgálata alapján Európában a 14. helyen áll.

Büdös és rossz ízű?

A hatalmas ásványvízfogyás viszont azt jelzi, hogy az emberek egy része mégsem elégedett a csapvízzel. Főként klóros illatát, ízét szokták kifogásolni, nem is beszélve azokról a káros anyagokról, amelyek a házak sokszor elöregedett vízvezetékeiből kerülnek az amúgy valóban jó minőségű vezetékes vízbe. A téli hónapokban különösen szembetűnő, hogy a hidegre érzékenyebbé váló bőr hogyan fest egy-egy kiadósabb zuhanyozás, fürdés után: vörössé, szárazzá válik, és bizony viszket is. Van, aki egy jó hidratálókenőcs használatában és ritkább, rövidebb zuhanyozásban látja a megoldást, más viszont ragaszkodik a hosszas tusoláshoz, viszont szívesen lemondana a klóros bukéról is. Számukra jelenthet jó megoldást valamilyen házi víztisztítási lehetőség.