A betegségeket is felismeri ez az okos karkötő!

Diabétesz és egyéb betegségek diagnosztizálását segítő, karon hordható izzadságelemző készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók. A készülék begyűjti az izzadságot, elemzi, majd okostelefonon keresztül továbbítja az eredményeket egy szerverre a további analízis és a diagnózis felállítása céljából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jelek
2017. április 23. Családháló

A korábbi izzadságelemző készülékekkel ellentétben ennek a műszernek a működéséhez nem szükséges, hogy viselője hosszú ideig mozdulatlanul üljön, amíg a szerkezet begyűjti az izzadságot.

“Ez hatalmas előrelépést jelent” – közölte Carlos Milla, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány társszerzője.

A bőrre tapadó rugalmas érzékelőkből és mikroprocesszorokból álló készülék stimulálja a verejtékmirigyeket, majd elektromos jeleik alapján érzékeli a különböző molekulák és ionok jelenlétét. A szakemberek szerint a magas vércukorszint például a diabétesz jele lehet.

A készülék ezen kívül az izzadság egyéb összetevőit – úgy mint a nátrium- és káliumionokat, valamint a laktátot – is kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a műszerrel gyakorlatilag “az izzadság minden egyes összetevője mérhető”.

A kutatócsoport most klinikai próbákon vizsgálja a karkötő használata és a páciensek egészségi állapota közötti kapcsolatot, remélve, hogy hosszú távon sikerül beépíteni az izzadságszenzort egy okos órába, hogy a fejlesztés a szélesebb közönséghez is eljuthasson.