Bio: ronda, de finom!

Van egy sírásó ismerősőm. Ő mesélte, hogy mostanában az exhumálásoknál mindig megdöbben, amikor évek óta eltemetett testek szinte egyben kerülnek újra a felszínre. Olyan remekül tartósítjuk magunkat a táplálkozás során bevitt adalékok által, hogy a természetes szövetek nem tudnak lebomlani, és azért ez elgondolkodtató. Biztos másoknak is van sírásó ismerőse, - vagy nagyon sok embernek elmeséltem már ezt a történetet - mert biolázban ég az ország: lépten-nyomon nyílnak az egészséges életmódot hirdető boltok, egyre több a kifejezetten csak vegyszermentes, ellenőrzött gazdálkodásból származó termékeket áruló piac és természetesen már online is lehet rendelni ezernyi olyan dolgot, amiben (elvileg) nincs egészségre ártalmas szer. Lájkolhatunk bio vetőmagokat, főzhetünk biokonyhatündérrel, de akár oktatáson is részt vehetünk, ahol igazi  (real) biogazdák magyarázzák el a legfontosabb alapvetéseket. Cikkünkben a főbb beszerzési módoknak jártunk utána.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 18. Gyarmati Orsolya

Van egy sírásó ismerősőm. Ő mesélte, hogy mostanában az exhumálásoknál mindig megdöbben, amikor évek óta eltemetett testek szinte egyben kerülnek újra a felszínre. Olyan remekül tartósítjuk magunkat a táplálkozás során bevitt adalékok által, hogy a természetes szövetek nem tudnak lebomlani, és azért ez elgondolkodtató. Biztos másoknak is van sírásó ismerőse, – vagy nagyon sok embernek elmeséltem már ezt a történetet – mert biolázban ég az ország: lépten-nyomon nyílnak az egészséges életmódot hirdető boltok, egyre több a kifejezetten csak vegyszermentes, ellenőrzött gazdálkodásból származó termékeket áruló piac és természetesen már online is lehet rendelni ezernyi olyan dolgot, amiben (elvileg) nincs egészségre ártalmas szer. Lájkolhatunk bio vetőmagokat, főzhetünk biokonyhatündérrel, de akár oktatáson is részt vehetünk, ahol igazi  (real) biogazdák magyarázzák el a legfontosabb alapvetéseket. Cikkünkben a főbb beszerzési módoknak jártunk utána.


Bio kontra vega

Először is oszlassunk el egy tévhitet: a bio az nem vega. Ezt a két fogalmat valamiért még ma is sokan összekeverik, pedig igenis létezik isteni bio-mangalicapörkölt és -szürkemarharagu is. A lényeg, hogy ha ezeket megkóstoljuk, először talán hiányérzetünk lesz, mert nátrium-glutamáton és aszpartámon nevelkedett szervezetünk sikítozni fog a jól megszokott mérgek után, de egy kis idő elteltével kiderül, hogy amit a szánkban érzünk, az – nem viccelek – a hús valódi íze! Valóságos aha-élmény ez.

Hivatalos szervek

Hazánkban két cég, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. foglalkozik azzal, hogy a bioáru termelése és feldolgozása megfelel-e minden kitételnek, ami kell ahhoz, hogy az adott zöldség, gyümölcs, vagy bármi más megkaphassa a biominősítést. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egyik cég sem ellenőrzi, vajon ami az üzletek polcaira, vagy a piacok standjaira kikerül, az szennyezett-e vegyi anyaggal, ugyanis ez olyan költségeket jeletnene, amelyet nem lehet vállalni. Éppen ezért a két hivatalos szerv nagyon szigorú szabályok betartatásával és ezek megszegése esetén természetesen súlyos következmények kilátásba helyezésével  igyekszik elérni, hogy ezekbe a termékekbe tényleg ne kerüljön semmi olyasmi, ami nem odavaló.

Amelyik csúnya, az a jó

A bio szócskát egyébként nem csak a vegával, hanem a “natúr”, a “reform”, a “háztáji”, vagy a “hagyományos” kifejezésekkel is gyakran összekeverik, nem mindig hátsó szándék nélkül. Nem egyszer futottam bele olyan standba, ahol a zöldséges néni harsányan hirdette, hogy itt nyugodtan vásárolhatnak kismamák, mert minden bio. Ugyanakkor minden áruja hatalmas, tökéletes alakú és íztelen volt, szemben a bio fő ismertetőjegyeivel, amit úgy foglalhatnánk össze, hogy ronda, de finom.

Én elmentem a vásárba…

A biopiacok tényleg csak mostanában kezdtek elterjedni, pedig Magyarországon már húsz éve van biogazdálkodás, amelynek lényege nem csak a vegyszermentesség, hanem egy nagyon komoly gondolkodásmódváltás is. A biogazdák szinte együtt lélegeznek földjeikkel, kipróbálva minden olyan vegyszermentes módszert, amelyek távoltartják a kártevőket. Ilyenek pl. a csigák sörbe fojtása (biosör, biohalál), fűszernövények ültetése más termények közé, illetve szél felé fordított szájú üveg vakondelriasztás érdekében. Budapesten a legjelentősebb piacok között található a MOM-park háta mögötti, Csörsz utcai biopiac, amely minden szombaton fél hét és dél között tart nyitva.  A másik fontos fővárosi helyszín Újpesten a Baross utca. A Csörsz utca egyébként a Magyar Biokultúra Szövetség piaca, amely a főváros és az ország számos más helyszínen, többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Veszprémben is terjeszti az egészséges termékeket. Külön kiemelném a gödöllői Nyitott Kert Alapítányt, amely 1999-ben az országban az elsők között kezdett bioélelmiszer-hálózatot működtetni, különleges munkalehetőséget adva ezzel megváltozott munkaképességű emberek számára, és elsőként mutatta be az ún. Közösség által támogatott mezőgazdaság modelljét Magyarországon.

Boltok

Bioboltot rogyásig lehet találni mind a fővárosban, mind vidéken. Ezekben az üzletekben az élelmiszerektől elkezdve a különböző leveken át a fülgyertyáig, a mágnesterápiás eszközöktől a víztisztítóig, az aurapajzstól  (!) a natúrkozmetikumokig minden kapható, bár alig-alig találtunk olyat, amely a honlapján feltüntette volna, hogy az általa forgalmazott termékek ellenőrzött biológiai gazdaságokból  származnak. Lista a bioboltokról itt.

Online

Mivel nem mindenkinek a közelében van biopiac, és amúgy is egyre inkább szeretjük online intézni vásárlásainkat, természetesen megtalálhatóak a webáruházak, illetve a kertész-futárszolgálatok is. Előbbiek nem forgalmaznak friss zöldséget, gyümölcsöt, vagy tejterméket, utóbbiak azonban – sokszor akár éjszaka is – vállalják a házhozszállítást. Íme néhány link az online rendeléshez: www.driveinstore.hu, www.bioplaza.ea, http://bionom.hu,  http://www.biobolt.e-tar.hu/, http://biokedvenc.hu/