Boldog gyermekkori emlékek, egészségesebb élet?

A szívet megmelengető, boldog gyermekkori emlékek évtizedek múltán is pozitív hatással vannak az életünkre, többek között csökkentik a stresszt, a depresszió és a krónikus betegségek rizikóját - állapították meg tudósok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekkor
2018. november 27. Babaszoba

A Michigan State University kutatói mintegy 22 000 egyéntől gyűjtött adatokat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy akinek szép emlékei vannak a gyermekkoráról, boldogan emlékszik vissza az édesanyjával vagy édesapjával töltött időre, az felnőttként is egészségesebb. William J. Chopik, Ph.D., a kutatás vezető szerzője szerint kifejezetten meglepő volt, milyen sokat jelentenek ezek az emlékek az embereknek, és még évtizedek után is “ragaszkodnak” ezekhez.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a fiatal felnőttek életére meglepően nagy hatással vannak a pozitív gyermekkori emlékek, összefüggésbe hozhatóak például a jobb magánéleti és munkahelyi kapcsolatokkal, a kevesebb depressziós epizóddal és a ritkább egészségügyi panaszokkal is. Most azonban azt is megállapították, hogy akár 40-50 év után is fontosak ezek.

A cikk itt folytatódik.