Cikluskövetéssel a női jól-létért

A Magyarországon elérhető női termékenységiciklus-követési módszerek képviselői számára november 24-én Budapesten szakmai napot rendeztek a Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” című projektje keretében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
termékenység
2018. november 30. Magyar Kurír

A szakemberek azért találkoztak, hogy megismerjék a különféle cikluskövetési módszerek oktatásának aktuális magyarországi helyzetét, és közösen gondolkozzanak a hazánkban egyre jobban érzékelhető oktatási igény teljesítésének lehetőségeiről.

A szakmai napon szülész és nőgyógyász orvosok is jelen voltak, akik bátorító előadásokat tartottak azokról a helyreállító orvoslási módszerekről, melyek alkalmazását jelentősen megkönnyíti, ha egy nő ismeri a ciklusát, s tisztában van a ciklus változásaival kapcsolatos eltérésekkel. Ennek köszönhetően ugyanis már azt is megtanulható, hogy az eltérések közül melyek „normálisak”, és mik azok a jelek, melyek orvosi segítséget igényelnek.

Az orvosok ismertették a NaProTechnológia és a FEMM Health módszert – mindkettő olyan eljárás, melyben diagnosztikai eszközzé válik a nő által vezetett megfigyelési táblázat, aminek köszönhetően az orvos minden nőt a maga egyéni termékenységi ciklusa szerint, személyre szabottan tud vizsgálni és szükség esetén kezelni.

Ha valaki ma Magyarországon szeretné megismerni termékenységi ciklusát – akár orvosi, akár erkölcsi indíttatásból –, akkor életmódjának és személyes igényeinek megfelelően számos módszer közül választhat.

A szakmai napon a Billings ovulációs módszer, a Creighton-módszer, a Sensiplan, valamint a FEMM Health mobilapplikáció oktatói és szakemberei vettek részt. Ezen módszerek kidolgozói mindegyikének számára fontos volt az emberi élet feltétlen tisztelete a fogantatás pillanatától, ezért a Katolikus Egyház is támogatja ezek alkalmazását.

Szakmai körökben köztudott, hogy az emberek alapvető biológiai, anatómiai ismeretei mennyire hiányosak, sokan nincsenek tisztában olyan termékenységgel kapcsolatos tényekkel, melyek alapvetően befolyásolják életük alakulását.

Sokszor igen hiányosak a családtervezési ismereteik, akár gyermekre vágynak a párok, akár elkerülni akarják a várandósságot. Az emberek nagy része sajnálatos módon nincsen tisztában a mesterséges fogamzásgátlás egészségügyi, lelki, társadalmi és környezeti hatásaival, illetve az ezekkel kapcsolatos erkölcsi aggályokkal sem.

A cikluskövetési módszerek megtanulása nyilvánvalóan személyre szabott tanulást, időt és türelmet igényel, de hosszú távon mind az egyénnek, mind az egészségügyi rendszernek abszolút hasznára válhat, és az egészségügyi, párkapcsolati-családtervezési előnyei jól ellensúlyozzák a hosszabb tanulással járó esetleges nehézségeket.

A termékenységiciklus-követés azért fontos lehetőség egy nő számára, mert ha megismeri és jól követi a ciklusát, akkor elsőként értesülhet számos kóros (nem csak nőgyógyászati, hanem például endokrinológiai) elváltozásról, szükség esetén fölkeresheti orvosát, és önmagát megfigyelve láthatja a gyógyítás hatását, eredményét.

Az egészséges női ciklus ugyanis az egészség jele lehet, ebből következően ha egy ciklus nem egészséges, az valamiféle hormonális egyensúlyhiányra utalhat a szervezetben, ami a cikluskövetésnek köszönhetően észrevehetővé és így kezelhetővé válik.

A délután folyamán a résztvevők meghallgatták a Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrum koordinációs központjának vezetőjét, aki elmondta, hogy az országos területi ellátást biztosító centrum célja, hogy segítséget nyújtson többek között a családalapításban és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslásában. A centrum nyitva áll minden olyan egészségügyi problémáját feltárni és gyógyítani vágyó személy előtt, aki egyetért a BIK szemléletével és elveivel.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Fotó: Magyar Kurír