Csak háromóránként szabad szoptatni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 22. czefernek.lena

Egy tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akiket babakorukban igény szerint etettek, nyolcévesen négy-öt ponttal is magasabb lehet az IQ-juk, mint a társaiké.


Az Essex és az Oxford Egyetem kutatói háromféle baba-mama kettőst vizsgáltak a kicsik négyhetes korában: a terv szerinti, például négyóránkénti etetéshez igazodókat, azokat, akik próbáltak időbeosztást kialakítani, de nem sikerült, és azokat, akik a babák igényeit követték – írja a Daily Mail.

Az adatok kiindulási pontja a “The Avon Longitudinal Study of Parents and Children” című tanulmány, amelyben több mint 10 000 gyereket vizsgáltak, akik az 1990-es évek elején születtek Bristolban és a környékén.

Az eredmények azt mutatják, az igény szerinti etetés nyolcéves korra magasabb IQ-szinttel párosul, öt-, tizenegy, illetve tizennégy évesen pedig jobb eredményt érnek el a gyerekek nemzeti alaptanterv tesztjein. A vizsgálatnál figyelembe vettek olyan háttértényezőket is, mint a szülők végzettsége, nevelési elvei, a család jövedelme, a gyerekek neme és kora, az anya egészségi állapota.