Csak mértékkel a feldolgozott hústermékekkel!

A virsli, a szalonna, a szalámifélék és egyéb feldolgozott húskészítmények veszélyeire számos kutatás felhívta már a figyelmet. Most egy minden eddiginél átfogóbb, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat igazolta, hogy valóban van kapcsolat a feldolgozott húsok fogyasztása és a daganatok, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 07. szabo.daniel

A virsli, a szalonna, a szalámifélék és egyéb feldolgozott húskészítmények veszélyeire számos kutatás felhívta már a figyelmet. Most egy minden eddiginél átfogóbb, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat igazolta, hogy valóban van kapcsolat a feldolgozott húsok fogyasztása és a daganatok, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.


Tíz ország 500 ezer lakosának bevonásával készült az az átfogó kutatás, amely igazolta a feldolgozott húskészítmények fogyasztása és az idő előtti halálozás közti kapcsolatot. A Zürichi Egyetem szakemberei megállapították, hogy az idő előtti halálozás kockázata a feldolgozott hústermékek fogyasztásának függvényében növekszik.

Rendkívül nehéz azt meghatározni, hogy kizárólag a húsok és hústermékek mennyiben járulnak hozzá bizonyos betegségek kialakulásához, hiszen nem egyszerű kiszűrni az életmód egyéb tényezőinek szerepét. A vegetáriánusokkal kapcsolatban például a tapasztalatok azt mutatják, hogy az össznépességhez viszonyítva egészségesebben élnek, kevesebb közöttük az elhízott vagy a dohányos, továbbá jellemzően aktívabbak is. Az életmód vagy a táplálkozás egy konkrét elemének, esetünkben a feldolgozott hústermékeknek az egészségre gyakorolt hatásait ezért csak egy kiemelten nagy mintaszámon végzett vizsgálat tudja elkülöníteni- áll a BMC Medicine szakfolyóirat cikkében.