Csapj a hullámok közé! – Terhesség nem akadály

A babavárás idején a rendszeres, kíméletes testmozgás az, amitől a legkevésbé sem kell kímélned magad. Az úszóedzőtől megtudhatod, mik a tapasztalatok a kismamák úszásával kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 16. bencze.aron

A babavárás idején a rendszeres, kíméletes testmozgás az, amitől a legkevésbé sem kell kímélned magad. Az úszóedzőtől megtudhatod, mik a tapasztalatok a kismamák úszásával kapcsolatban.


A terhesség elején a rossz pillanatokban azt gondoljuk, hogy ezt biztos nem lehet kibírni, sportolni meg főleg nem lehet, hiszen egész nap csak aludnánk. Amikor meg nem szippant be az ágy, akkor biztos, hogy hányingerrel vagy szédüléssel, esetleg fülzúgással küzdünk. A gyomorégésről nem is beszélve! A szerencsésebbek átvészelik az első három hónapot evési rohamokkal, vagy észre sem veszik, hogy egy kis élet növekszik bennük.

De lássuk csak, milyenek a lehetőségek a sport terén! Szögezzük le az elején, hogy senki nem a kilenc hónap alatt fog egyéni csúcsokat dönteni. Ezt, azt hiszem, mindenki tudja, akinek bármi köze volt valaha a sporthoz. De az is tény, hogy az ellenkezője is hiba volna: nem szabad hátradőlni és naphosszat csokit enni, csak mert babát vársz. Kettő helyett sem kell enni. Meg kell találni azt a mozgásformát, amit a lehető legtovább tudsz folytatni a terhesség alatt. Nem javaslom, hogy teljesen új mozgásformába kezdj, jobb, ha mindenki megmarad annál, amit addig is csinált.

Induljunk ki egy teljesen átlagos, húszas-harmincas éveiben járó nőből! Aki a terhesség kezdetéig hetente kétszer futott, nyugodtan futhat tovább, aki aerobikórára járt, aerobikozzon tovább, természetesen szóljon az edzőnek, hogy babát vár. Nem árt beszerezni egy pulzusmérős órát, így jobban ellenőrzésed alatt tarthatod a terhelés mértékét. Konzultálni a szakedzővel, orvossal, főleg amikor már egyre nagyobb az édes teher. Az úszás kivétel! Ez az, amit akár várandósan is bármikor elkezdhetsz. Hiszen a vízben nem érzed a megnövekedett súlyt, és, valljuk be, kellemes érzés könnyűnek érezni magunkat. Az orvosok kétféleképpen szoktak a kismamák úszással kapcsolatos kérdéseire válaszolni. Az egyik javasolja az úszást minden esetben, a másik nem örül neki, mert úgy véli, így gyakrabban szedhet össze fertőzéseket a kismama.