Csicsóka, a legjobb diéta?

Van egy növény, amelyet méltatlanul mellőznek a magyar háztartásokban, pedig nemcsak egészséges, hanem kifejezetten gyógyító hatású cukorbetegek vagy érrendszeri betegségben szenvedők számára. A csicsóka jelenleg kuriózumnak számít, azonban úgy tűnik, megint kezd divatba jönni és egyre több háztartásban válhat a családi ebédek meghatározó alapanyagává.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 13. szabo.daniel

Van egy növény, amelyet méltatlanul mellőznek a magyar háztartásokban, pedig nemcsak egészséges, hanem kifejezetten gyógyító hatású cukorbetegek vagy érrendszeri betegségben szenvedők számára. A csicsóka jelenleg kuriózumnak számít, azonban úgy tűnik, megint kezd divatba jönni és egyre több háztartásban válhat a családi ebédek meghatározó alapanyagává.


A csicsóka, amely a XVII. században került át az európai kontinensre Észak-Amerikából, egészen pontosan Kanadából származik, az ottani indián őslakosok használták alapanyagként vélhetően gyógyászati célból. Egy francia felfedező révén jutott el Európába, és azóta is Franciaország számít a legnagyobb csicsókatermelőnek. A két világháború közötti Magyarországon a „szegények eledeleként” ismertté vált zöldség íze leginkább a burgonyáéhoz hasonlítható, ami a legnagyobb vetélytársának tekinthető, ezért is merülhetett feledésbe nálunk, és a világ többi részén is a már négyszáz éve felfedezett zöldség.

A növény a napraforgófélék nemzetségébe tartozik, elsősorban a gumójáért termesztik, ami szintén nagyon hasonlít a burgonyához, azonban formája szabálytalanabb, színe többféle is lehet. Elkészítése is a krumpliéhoz hasonló: köretként, salátaként, vagy akár szószként is felhasználható.
Csicsókával készülő ételekhez receptet számtalan helyen találunk a neten, főzelékként, lángosnak sőt pogácsának is ajánlják alapanyagként. A nálunk régen még a szegények számára táplálékot jelentő ételt érdekes módon a világ legdrágább éttermeiben szolgálják fel manapság, például homárhoz, libamájhoz, szarvasgombához, vagy különféle halételekhez.

A csicsóka legfontosabb összetevője gumójának fő szénhidrátja az inulin, amelynek emészthető része fruktózzá bomlik le, és így nem emeli a vércukorszintet, tehát cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Ha fogyókúrázunk, krumpli helyett érdemesebb csicsókát választani a hús mellé köretként. A csicsókából készült édesítőszereket és alapanyagokat is jól fel lehet használni a főzésnél, ami szintén biztosítja az értékes tápanyagok bevitelét.

Minden szempontból jó lenne, ha ez a sokoldalú és teljesen egészséges zöldség visszanyerné rég elvesztett népszerűségét. Manapság főként bioboltokban és néhány áruházban lehet kapni, de reméljük, hogy lassan ennél is több helyen válik beszerezhetővé.