Csúnyán köhög a gyerek? Tüdőgyulladás is okozhatja

A gyermeked már egy hete meg van fázva, és az állapota nem javul, sőt egyre erősebbek a tünetek? A köhögése nagyon csúnya, hurutos és sűrű váladékot is felköhög, a légzése pedig gyorsabb, mint általában? Ezeket a tüneteket tüdőgyulladás okozhatja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2018. március 18. Babaszoba

Mi okozza az erős köhögést?

Akár egy komolyabb megfázás szövődményeként is felléphet a tüdőgyulladás, de számos vírusos és bakteriális fertőzés is állhat a hátterében. Amikor a kórokozók megtámadják a tüdőt, a benne található légzsákok megtelnek folyadékkal: a beteg ezt próbálja meg köhögéssel kiüríteni a szervezetéből, és ez felel azért, hogy nagyon csúnya és erőteljes a köhögése. A váladék lehet akár gennyes is, ez nehezíti meg az oxigén véráramba jutását, és ez okozza a szapora légzést. A felköhögött váladék színe terjedhet a sötét sárgától a zöldön át, egészen a barnásig – ebben az esetben a felköhögött nyálka véres.

Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A tünetek a gyermek életkorától, és a tüdőgyulladás vírusos vagy bakteriális voltától függően eltérők lehetnek. A betegség nagyon gyakran influenzára hasonlít, és sok esetben a csúnya köhögés mellett az egyetlen árulkodó jel a nagyon gyors légzés. Légzés közben jelentkezhetnek ziháló hangok, és mivel sokkal keményebben kell a kicsinek a levegőért megdolgoznia, ennek lehetnek olyan látható jelei is, mint az orrlyukak kiszélesedése, a hasi légzés vagy a bordák alatti izmok remegése, mozgása.
A tüdőgyulladás gyakran jár együtt magas lázzal, erőteljes mellkasi fájdalommal és akár hasfájással is, és jellemző a levertség, nagyfokú kimerültség. Ha a tüdő alsó része van begyulladva, akkor kevésbé jelentkeznek a légzési problémák, viszont a gyermek étvágytalan, erős hasfájása lehet és akár hányhat is. Ilyen esetben különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy ki ne száradjon.