Cukorbetegség: egyre több fiatal nő érintett!

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesz a 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54 százaléka, mintegy 418 ezer fő volt nő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cukorbetegség
2017. november 07. Közlemény

A nők érintettségére és egyben a megelőzésben játszott kulcsfontosságú szerepükre a Magyar Diabetes Társaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az egyetlen magyar vércukormérő készüléket gyártó vállalat, a 77 Elektronika Kft. közösen hívták fel a figyelmet a Diabetes Világnap alkalmából.

Terhességi cukorbetegség – a korai felismerés alapvető fontosságú

Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál – hívta fel a figyelmet Dr. Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kitért rá, a betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiak körében. Mint mondta, a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása is sokkal súlyosabb a cukorbeteg nőkben, mint férfiakban, a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúér betegek, mint a betegségben nem érintett társaik. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére és a táplálkozásra, továbbá egyéb egészséggel kapcsolatos szokásaira is kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség korai felismerése alapvető fontosságú – tette hozzá a professzor.

A cukorbetegség és a GDM szűrését be kellene építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba és szolgáltatásokba már az egészségügyi alapellátásban, ezáltal biztosítva a korai felismerést–hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, valamint dr. med. habil. Hosszúfalusi Nóra, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja.

Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésében kiemelt szerep jut a családnak is. „A család megértő magatartása, támogatása is segíti a betegeket, hogy életmódjuk, étrendjük, társas kapcsolataik harmonikusak legyenek.Mindehhez már olyan apró lépések is hozzájárulnak, ha például a családtagok beleélik magukat a beteg helyzetébe, jól ismerik a kórforma részleteit, és az étkezések tekintetében olyan étrendet állítanak össze, amely a család minden tagja számára megfelelő” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Világnapi rendezvényekkel segítenek

„Mint a betegségben szintén érintett nő fontosnak tartom, hogy nyíltan beszéljünk a nők érintettségégéről. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt is azzal a céllal hoztam létre 2005-ben, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Idén – a 77 Elektronika Kft. főtámogatásával – november 12-én, vasárnap a Millenárison tartjuk ingyenes családi egészségnapunkat, ahová természetesen nem csak a hölgyeket várjuk. Az ingyenes szűrések mellett gyerekműsorok, sztárok, talk-show-k, nyeremények várják a vendégeket, és itt lesz a nemzetközi Diabétesz Séta is” – mondta el Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.