Depressziótól a pszichózisig – szülés után

Ha nem is betegszik meg orvosi értelemben, a gyerek születése, és az azzal járó változások kiválthatnak lehangoltságot, depresszióba hajló állapotot, amit mindenképp érdemes komolyan venni, és tenni ellene.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 02. czefernek.lena

A szülésről, anyává válásról illik szuperlatívuszokban beszélni, holott van a témának árnyoldala is. Többféle kórkép megjelenése követheti a szülést, kezdve a depressziótól a kényszerbetegségen át a pszichózisig.


Ezeknek a zavaroknak biológiai okai is vannak, és természetesen az alapszemélyiség is nagyban meghatározza, mennyire könnyedén tud megküzdeni az anya az új kihívásokkal. Ha nem is betegszik meg orvosi értelemben, a gyerek születése, és az azzal járó változások kiválthatnak lehangoltságot, depresszióba hajló állapotot, amit mindenképp érdemes komolyan venni, és tenni ellene.

Kerüld el a szülés utáni depressziót!

Az újszülöttel otthon maradó anya életében, különösen, mikor az első gyermek érkezik, egyszeriben minden megváltozik. Önmagában az is vezethet depresszív hangulathoz, hogy a nap nagy részét a négy fal között kénytelen a nő eltölteni. Aki erre érzékeny, akár néhány nap bezártság is megviselheti. Sokan gondolják, hogy anyaként otthon a helyük, ezért nem mernek segítséget kérni, még ha lenne is rá lehetőségük. Hogy néz az ki, hogy a gyermek nélkül szeretnének elmenni valahova, egyet sétálni, barátnőzni? Pedig nyugodtan megtehetik néha, hogy otthagynak egy üveg lefejt tejet este az apukának, és kiszabadulnak egy-két órára, ez nem jelenti, hogy ne szeretnék eléggé gyermeküket. A baba is jól jár vele, ha jókedvű, feltöltődött anyát kap vissza.