Dr. Spock és a forradalmasított gyereknevelés

70 évvel ezelőtt jelent meg Dr. Benjamin Spock gyermekorvos mindent elsöprő népszerűségének örvendő könyve, a Csecsemő- és gyermekgondozás, épp a baby boom, a nagy amerikai születési hajrá idején. A minden lehetséges helyzetet megoldó praktikus tippeket kínáló kötet új korszakot nyitott az amerikai anyák életében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. augusztus 26. Gyarmati Orsolya

70 évvel ezelőtt jelent meg Dr. Benjamin Spock gyermekorvos mindent elsöprő népszerűségének örvendő könyve, a Csecsemő- és gyermekgondozás, épp a baby boom, a nagy amerikai születési hajrá idején. A minden lehetséges helyzetet megoldó praktikus tippeket kínáló kötet új korszakot nyitott az amerikai anyák életében.

Gyereknevelés Spock előtt

Spock könyve teljesen más szemszögből közelített a gyerekekhez, mint az addig uralkodó elmélet (és gyakorlat). Az e témában korábban megjelent kötetek írói, pl. John B. Watson vagy Luther Emmett Holt szerint a „hatékony” gyereknevelés a sterilitásban, az óraműpontossággal történő etetésben, a merev, szigorú napirendben és a nagyon korai szobatisztaságra szoktatásban merült ki. Ezek a szerzők – a kormánnyal karöltve – azt is hangsúlyozták, hogy a túlzott érzelmi megnyilvánulások kimondottan károsak, mert egyrészt az ölelgetés és a puszilgatás jelentősen növeli (!) a fertőzésveszélyt, másrészt elkényezteti a gyereket. Éppen ezért ezek a nagyszerű szakemberek nem győzték hangsúlyozni, hogy a szülők legfeljebb a gyerek homlokára adjanak időnként egy-egy puszit, az ölelést pedig lehetőleg kerüljék.

Színre lép Dr. Spock

Gyakorló gyermekorvosként Dr. Spock már a 30-as években észrevette, hogy az uralkodó gyermeknevelési módszerek kimondottan kegyetlenek, és tökéletesen figyelmen kívül hagyják a gyerekek és kisbabák érzelmi igényeit.

Spock kutatni kezdte a pszichológiai okokat, amelyeket különböző problémás helyzetek váltottak ki a szoptatás és a szobatisztaságra nevelés során a gyerekekből. Spock képzeni kezdte magát pszichonanalízisből, s így vált belőle az első olyan gyerekorvossá, aki ilyen háttértudással rendelkezett, és a freudi filozófiát igyekezett átültetni a gyermeknevelés gyakorlatába. Új felismeréseit és elméleteit azonnal ki is próbálta az őt felkereső anyáknak adott tanácsai során, akiknek hamar feltűnt, mennyivel hatékonyabbak és gyerekbarátabbak azok az ötletek és tanácsok amiket Dr. Spock ad, és amelyek a rugalmasságot hangsúlyozzák a merevséggel szemben, valamint a sok-sok érzelmi megnyilvánulást a hideg, távolságtartó magatartás ellenében.

Az 1946-ban megjelent Csecsemő- és gyermekgondozás a várandósságtól tinédzserkorig követte végig a gyermekek fejlődését, és mindig az adott életkornak megfelelő tanácsokat adott. A kötetben az olyan általános témák mellett, mint a babavárásra felkészítés, vagy az iskolába készülés olyanok is megjelentek, mint az elvált szülők problematikája, vagy az apátlan gyermek esete.

Fontos különbség volt a korábbi szemlélethez képest az is, hogy Dr. Spock hangsúlyozta: minden gyermek egyéniség, és a szülőknek erre kell figyelniük ahelyett, hogy uniformizált kis felnőtteket nevelnének. A gyerekorvos nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a szülők kimutassák szeretetüket, valamint az is, hogy mindig hallgassanak a megérzéseikre, amelyek sokszor a legjobb tanácsadók.

Spock halálának idejére a könyvet 50 millió példányban adták el és 42 nyelvre fordították le. A kötet annyira népszerű, hogy a mai napig hozzáférhető – s minden egyes újabb kiadásnál aktualizálták az adott korra.