“Drónszülők”, “Y” anyukák és “alfák”

A "helikopter szülőség" a legtöbb szülő számára már ismert fogalom, de úgy látszik, az már szinte a múlt, a helikopter szülőket lassan leváltják az úgynevezett "drónszülők". Mit jelent ez a kifejezés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaság
2018. július 04. Babaszoba
“Y anyukák”, “drón szülők” és “alfák”. Vajon mit jelentenek ezek az egyre leterjedtebb fogalmak a gyereknevelésben? Sok gyerek már eleve abba nő bele, hogy apa még megválaszol pár céges emailt vacsora és fürdetés között, és anya is interneten rendeli meg a család egy heti élelmiszeradagját, arról nem is beszélve, hogy lassan a Mikulás és a Jézuska is futárruhában érkezik. A szülők “digitális bennszülöttek” és a gyerekek is a kütyük világában nőnek fel és döntéseiket, választásaikat is más tényezők befolyásolják.

Y anyukák

Y generációnak azokat a fiatalokat nevezzük, akik 1980 és 1994 között születtek. Ennek a generációnak a tagjai mostanában alapítanak családot, válnak anyává, bizonyos leírásokban milleniumi anyáknak is nevezik őket. A gyereknevelés vonatkozásában már teljesen más irányokat, elveket követnek, mint a szüleik. Tudatosabban állnak a gyerekneveléshez, nyitottabbak, mint az előző generációk tagjai és jellemzően a baba születése sokkal kevésbé változtatja meg a korábbi életvitelüket. Ahova lehet, viszik magukkal a babáikat és ha tehetik, gyakrabban kérnek külső segítséget annak érdekében, hogy a felnőtt életüket hasonlóképpen tudják élni mint a kicsi születése előtt.
Miután az új generációs anyukáknak a vásárlási szokásaik is mások, nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek mint a korábbi generáció tagjai, ezért a marketingcégek is többet fektetnek a szokásaik kutatásába. Ezekből a kutatási adatokból például az a meglepő tény is kiderül, hogy az új generáció tagjainak sokkal nagyobb százaléka nem él házasságban a baba születésekor és sokkal több a gyermekét egyedül nevelő szülő is.
A digitális világ számukra teljesen természetes közeg, a számítógép, az okostelefon, a különböző közösségi felületek használata teljesen természetes. A Facebook és Instagram profil alapnak számít, inspirációkat sokan a Pinterestről keresnek és nem egy Y anyuka vagy apuka blogot is vezet. Sok gyereknek két éves korára már teljes digitális története lesz, hiszen az első ultrahangfotótól kezdve dokumentálják az életét a szülei az interneten.
A milleniumi anyukák, ha tehetik, a munka és család egyensúlyában a munkát sem szorítják háttérbe, a sok digitális eszköz sokszor megkönnyíti a korábbi szakmához való kapcsolódást, de sokan kezdenek valami teljesen újba a picik mellett, aminek az időbeosztást jobban össze tudják hangolni a gyerek napirendjével.
A cikk folytatásához kattints.