Durva elsősegélynyújtási hibák – Te is elköveted őket?

Sok bajtól megkíméled magad, ha tudod, mit NEM szabad tenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
elsősegély
2017. július 24. FemCafé

1. Nem hűtöd elég ideig az égési sebet

Felejtsd el a jeget és a vajat – a legjobb, ha azon nyomban hideg víz alá tartod a megégett testrészedet. De néhány másodperc vagy perc nem elég, legalább 20 percig kezelned kell a sérült részt, mondja Dr. Jeffrey Pellegrino. „Az égés okozta hő a bőr mélyére hatol, ahol tovább pusztítja a szöveteket, még akkor is, ha hűtöd a területet. Ezért kell minél tovább hideg víz alatt tartani.”

2. Hátrahajtod a fejed, ha vérzik az orrod

Cikkünkben, ahol az orrvérzés ártatlan és súlyos okairól írtunk, már megdöntöttük ezt a mítoszt: nem, nem szabad hátrahajtani a fejed, ha vérzik az orrod. A vér ilyenkor könnyen hátraszivároghat a torkodba, ami köhögésre ingerelhet, vagy megnehezítheti a légzést. A helyes módszer a következő:

  • Orrunk puha, porcos részét csippentsük össze hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével.
  • Az összecsippentett részeket nyomjuk erősen az arcunk felé, a kemény arccsontokhoz.
  • Fejünket kissé előrebiccentve hajoljunk enyhén előre.
  • Tartsuk az orrunkat a fent leírt pozícióban legalább öt percen át, vagy szükség szerint tovább, amíg a vérzés teljesen el nem állt. Ez idő alatt üljünk le és maradjunk nyugodtan, fejünket tartsuk magasabban a szívünk szintjénél. Ne feküdjünk le, és ne vegyük a fejünket a térdünk közé.

 

3. Ficam vagy törés esetén meleg dologgal kezeled a sérült részt

Dr. William Gluckman szerint azonnal hűteni kell az ilyen sérüléseket, mert a jég segít a duzzanat csökkentésében. A meleg borogatás ezzel szemben serkenti a véráramlást, aminek következtében azonban a duzzanat súlyosabbá válhat.

 

A cikk ide kattintva folytatódik.