Ebben a korban lehet a legsikeresebb a lombikbébi program

Egyre több gyermekre vágyó párnak jelent gondot a meddőség. Ma már a párok közel negyedének van problémája a termékenységgel, márpedig az ország népesedési gondjainak megoldásához is fontos lehet – nem beszélve a párok boldogságáról –, hogy azok a párok, akiknek természetes úton nem lehet gyermekük, mégis gyarapodhassanak. Ehhez nyújthat segítséget a lombik-program – írja a Hirado.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2017. szeptember 25. Hirado.hu

Néhány évvel ezelőtt a szakma még két év rendszeres házasélet melletti sikertelenséget nevezte meddő kapcsolatnak. Ez ma ez már 1 évre redukálódott. A petesejt 12 óráig alkalmas a megtermékenyítésre, ám a valóságban nincs is minden hónapban tüszőérés – mondta el Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház szülészet-nőgyógyászatának főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A sikerráta egyébként mindössze 20-23 százalék körül mozog a lombikprogramok esetében. Az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy a lombikbébi program sikeressége a nők korától függ. A 40-dik életév után ugyanis csökken a lombikbébi-program sikere: 40 éves korban 12,5 százalék a hazavitt gyermekarány, 45 éves korban azonban csupán fél százalék. Egy 30 év alatti nő esetében egy programból 50 százalékban visznek haza gyermeket – mutatott rá Koncz János, a Szent János kórház Budai Meddőségi Centrumának vezető főorvosa.

A fogamzásgátlók szedésének következtében gyakrabban fordulnak elő menstruációs problémák, valamint a peteéréssel is probléma lehet. Az abortusz hatása szintén egyértelműen fokozza a meddőséget – tette hozzá Koncz János, aki arról is beszélt, hogy a férfiak és a nők között 10 év különbség van a termékenység-csökkenésben, hiszen férfiak esetében lassabb a folyamat. Koncz János aláhúzta, hogy 3-4 program után a 20 százalékos sikerráta elérheti a 40-50 százalékot is.

A társadalmi faktorok is hatással vannak

Az infertilitásba, vagyis a csökkent termékenységbe több társadalmi faktor is beleszól, vagyis a probléma nagyjából 30 százaléka csupán az egészségügyi ok. Meghatározó a lakáskérdés, hogy fix kapcsolatban élnek-e, és fontos a pszichés háttér is – magyarázta a szakember.

Lelki okok

Napjainkban 30-40 százalékban lelki okok játszanak szerepet abban, hogy nem jön a gyermek – fogalmazott Bencsik Andrea pszichológus.

A cikk ITT folytatódik.