Egészséges alternatívák cukor helyett
A legtöbb, táplálkozástudományban kicsit is otthonosan mozgó ember tudja, hogy a finomliszt mellett a másik „fehér gyilkos” a répacukor. Szegény hagyományos cukornak olyan sokféle szörnyű hatást tulajdonítanak, hogy még felsorolni is sok, nemhogy részletezni őket.
A legtöbb, táplálkozástudományban kicsit is otthonosan mozgó ember tudja, hogy a finomliszt mellett a másik „fehér gyilkos” a répacukor. Szegény hagyományos cukornak olyan sokféle szörnyű hatást tulajdonítanak, hogy még felsorolni is sok, nemhogy részletezni őket.
Azért mégiscsak felsorolok néhányat azok közül a nyavalyák közül, amikért a fehér cukor állítólag felelős lehet: infarktus, trombózis, cukorbetegség, köszvény, vagy éppen a belső elválasztású mirigyrendszer zavarai.
Csakhogy a fenti lista hiába borzasztó, sokan vagyunk úgy vele, hogy a szintetikusan készített termékekben ugyanúgy nem bízunk. Igen, hivatalosan nem sikerült még alátámasztani, hogy például az aszpartamnak hosszú távon káros hatása lehet az egészségre, a baj csak az, hogy az ellenkezőjét sem. De akármi legyen is az oka, a lényeg, hogy sokan választanának inkább természetes megoldást az édesítésre, ami ugyanakkor nem cukor. A nagyigényűek emellett még azt is szeretnék, ha kalóriaszámban is kevesebb lenne amit fogyasztanak. Lássuk a lehetőségeket.