Egészséges, ha egy kisgyerek nem eszik húst?

Egyre több kisgyermek nem fogyaszt állati eredetű ételeket vagy táplálkozik húsmentesen. Vajon egészséges-e, ha egy kisgyermek vegetáriánus vagy vegán étrendet követ?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2018. május 03. Babaszoba
Egyre nagyobb azoknak a száma, akik nem esznek húst vagy egyáltalán semmilyen állati eredetű terméket. Nem csupán felnőttekre jellemző, hanem egyre több kisgyermek is a húsmentes étrendet követi. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ők is hozzájutnak-e más forrásból azokhoz a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, amelyeket alapvetően az állati eredetű ételek tartalmaznak.
Kétféle étrendről beszélünk, a vegánról és vegetáriánusról. Vegetáriánus az, aki nem fogyaszt húst (halat sem!), de minden más élelmiszert igen. Vegán pedig az, aki semmilyen állati eredetű élelmiszert nem vesz magához, tehát nem eszik húst, de tejtermékeket és tojást sem, azaz kizárólag növényi eredetű ételeket eszik.
A kérdés az, hogy egészséges-e, ha kiiktatjuk a táplálkozásból az állati eredetű termékeket. A kérdés megválaszolása nem könnyű, mert viszonylag kevés klinikai adat áll rendelkezésre, amely ezt a kérdést vizsgálta.
Nemrégiben egy német kutatás arra jutott, hogy a vegán étrendű, azaz az állati eredetű termékeket, így a tojást és tejtermékeket sem fogyasztó gyermekek 10 százaléka, míg a vegetáriánusok 6 százaléka korához képest túl kicsi.
A cikk folytatásához kattints.