“Egy anyukát sem lehet azzal vádolni, hogy csak nyavalyog!” Interjú Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a szülés utáni depresszióról

A bizonytalanság, az alvásmegvonás és a segítség elmaradása mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kismama szülés utáni depresszióba essen. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket? Hogyan segíthetünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Anyává válni nem mindig egyszerű. A hollywoodi filmek rózsaszín, vattacukros idillje igencsak távolesik attól a valóságtól, amely a szülés után vár az újdonsült anyukákra. Mind a társadalom, mind az anyák irreális elvárásokat támasztanak ilyenkor a nők felé. A bizonytalanság, az alvásmegvonás és a segítség elmaradása mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kismama szülés utáni depresszióba essen. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket? Hogyan segíthetünk? Ezekre is válaszol Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász.

– Hogyan különböztethetjük meg a szokásos gyermekágyi lehangoltságot és a depressziót?

– A gyermekágyban tapasztalható szomorúság, az úgy nevezett „blue”, nem ritka szülés után. Egyes vizsgálatok szerint 15-20 százalékot is eléri a gyakorisága. A központi idegrendszerre ható hormonok gyors változása okozza arra hajlamos nőknél. Nem is érti sokszor az anyuka a szülést követő három-öt napon, hogy hirtelen miért kezd el sírni, miért érzi magát elhagyatottnak vagy alkalmatlannak. Ezek az érzések legtöbbször két héten belül elmúlnak.

– Mit hívunk szülés utáni depressziónak?

– A gyermekágyi depresszió sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent. Hetekig, hónapokig tarthat. Körülbelül az anyák egy-öt százalékát érinti.

– Milyen okokra vezethető vissza?

– A gyermekágyi lehangoltság és depresszió okai nem világosak. Elsősorban agyi folyamatokra vezetjük vissza, ezért sem lehet egy anyukát sem vádolni, hogy csak nyavalyog. A gyermekvállalás és a terhesség okozta stressz is közreműködhet kialakításában. Ilyen feszültségforrások például a vajúdáskor és a szüléskor fellépő szövődmények, az alváshiány, az egyedüllét és a tehetetlenség érzése. Ha a szülőnőnek a terhesség előtt is volt már valamilyen pszichés eltérése vagy közeli rokonai között volt depressziós, különösen veszélyeztetett lehet. A szociális támogatás hiánya és a házastársi viszály növeli a gyermekágyi depresszió esélyét.

– Milyen tünetek esetén kezdjünk szülés utáni depresszióra gyanakodni?

– Gyakori sírás, hangulatváltozások, ingerlékenység és szomorúság; ritkábban fokozott fáradékonyság, a figyelemösszpontosítás romlása, alvászavarok, a szexuális érdeklődés csökkenése, szorongás, megváltozott étvágy, reménytelenség és megfelelni képtelenség érzése, erős bűntudat. A tünetek megakadályozzák a nőt abban, hogy szokásos napirendje szerint éljen. Van olyan gyermekágyi depresszióban szenvedő nő, aki nem mutat érdeklődést gyermeke iránt vagy attól fél, hogy valamilyen módon kárt tesz csecsemőjében. Előfordul, hogy ez utóbbi a kényszergondolatok fogalmát is kimeríti.

– Csak az első gyermeküket várókat érinti a szülés utáni depresszió?

– Ha egy nő hajlamos hangulati zavarra, akkor minden szülésénél nagyobb az esélye, mint egy átlagos kismamának.

A beszélgetés folytatása a Szemlélődő Szív blogon olvasható.

Fotó: Pixabay