Egy csésze káve ára 140 liter víz

Virtuális víz – a vízügyi és környezeti és erőforrás gazdálkodással foglalkozó szakemberek ezen új fogalom bevezetésével igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a Föld erőforrásai végesek, beleértve a vízkészleteinket is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

Virtuális víz – a vízügyi és környezeti és erőforrás gazdálkodással foglalkozó szakemberek ezen új fogalom bevezetésével igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a Föld erőforrásai végesek, beleértve a vízkészleteinket is.


– Ez egy olyan fogalom, amely arra nyújt magyarázatot, hogy a növekvő népesség, a növekvő fogyasztás és egyéb globális változások hogyan befolyásolják a Föld jövőjét – mondja Ijjas Flóra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan tanszékének munkatársa. – A virtuális víznek, mint mutatónak elsősorban termékek előállításakor van jelentősége: arról a vízmennyiségről van szó, amelyet egy adott termék előállítása során felhasználnak. Egy szelet marhahús esetén például az állat tartásához szükséges vízmennyiséget jelöli, beleértve a szükséges takarmány előállításának vízigényét is, amely így megközelítőleg 4500 liter vizet jelent.
 
A kutatók számításai szerint egy csésze kávé előállításához 140 liter vízre van szükség, egy pohár vörösbor előállítása 120 liter vizet igényel, 1 csomag toast kenyér előállításához 650 liter vizet kell felhasználni a számítások szerint. A mutatószámot más termékekre is lehet alkalmazni: 1 darab farmernadrág “ára” 10855 liter víz.
Ijjas Flóra a Helyi Témának elmondta: a virtuális víz kereskedelem is egyre nagyobb teret nyer a gazdaságban, hasonlóan a szén-dioxid kvóta adásvételéhez.