Egy kádban a tesóval – vagy inkább mégse?

Nagy öröm és még annál is nagyobb kaland, ha az embernek – viszonylag kis korkülönbséggel – lánya és fia is születik. Ugyanakkor, legyenek bármilyen jó testvérek, egy idő után azért szöget üt a szülők fejében a kérdés: mikor van itt az ideje szétválasztani az ellenkező nemű tesókat, például fürdetésnél? És a külön szoba ideje mikor jön el?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
meztelenség
2018. május 04. Dívány

A testvérek, főleg, ha kicsi közöttük a korkülönbség, sokszor összenőnek, és együtt járnak még pisilni is. Ez kicsi korban nem okoz gondot, de mikor jön el az ideje, hogy a természetes, ősbizalomban élő testvéreket szétválasszuk? Egyáltalán min múlik, hogy mikor jön el? A család szemérmességén, vagy más dolgokon? Rozs Erika szexuálpszichológust kérdeztük.

Alapvetően sok függ attól, hogy a szülők hogyan kezelik otthon a meztelenkedést. A skandináv társadalmak a nyitottabbak közé tartoznak, mi, magyarok azonban elég konzervatívak vagyunk ebben a kérdésben, ami egyébként nem feltétlenül rossz.

Kezdjük az alapokkal!

A nemi identitás 3 éves korban kezd kialakulni. Ilyenkor kezdik megtanulni magukról a kisgyerekek, hogy ők, és mások milyen nemhez tartoznak. A magyar oktatási rendszer egyébként ebben elég nagy segítséget nyújt, mivel erősen épít a sztereotípiákra: a lányok kezébe babát adnak, a fiúknak legót, és más, logikai játékokat.

Egy érdekes kutatásban egy nyolc hónapos csecsemőt felöltöztettek rózsaszín kislány ruhába. A babával mindenki finoman bánt, dicsérték a szépségét, és biztatták, hogy milyen jó férjet fog találni magának. Ezután ugyanazt a babát mini focista mezbe öltöztették, ekkortól a picitől elvárták, hogy ne sírjon (katonadolog, egy fiú nem hüppög), és nem házastársat, hanem hősies és férfias szakmát ajánlgattak neki a felnőttek.

Bugyiszabály

A pszichoszexuális fejlődés 3-5 éves kor körül kezdődik el a kisgyerekekben, ez az a kor, amikor a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyereknek az úgynevezett bugyiszabályt. Ez arról szól, hogy ki nyúlhat azokhoz a testrészeihez, amelyeket bugyi fed: 5 éves kortól már nagyjából senki, csak ő maga.

Ez azt jelenti, hogy még a szülő sem: a gyerek ebben a korban már képes önállóan tisztálkodni, magának kell megoldania a dolgot. Még ha a hónalját, meg a füle tövét szükség szerint meg is mossuk helyette, a popsi és a nemi szervek higiéniájáról ő maga gondoskodjon!

A bejegyzés itt folytatódik.