Egy krízis, ami szükségszerű

A kamaszodás az élet olyan krízise, mely szükségszerűen következik be. A testi-lelki harmónia és az egészséges felnőttkor alapjainak elérése fontos lehetőség tinédzser korban, melynek két nagy kihívása a szexuális érés és az önálló személyiség kiépítése - körkép az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Jól-lét és Egész-ség Kamaszkorban című egészségnapjáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 03. czefernek.lena

A kamaszodás az élet olyan krízise, mely szükségszerűen következik be. A testi-lelki harmónia és az egészséges felnőttkor alapjainak elérése fontos lehetőség tinédzser korban, melynek két nagy kihívása a szexuális érés és az önálló személyiség kiépítése – körkép az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Jól-lét és Egész-ség Kamaszkorban című egészségnapjáról.


Egészségnapot rendezett az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) május 3-án Budapesten, melyre 13-18 éves iskolások érkeztek. A Jól-lét és Egész-ség Kamaszkorban című egészségnap az elmúlt évek nagysikerű programjainak folytatása: az volt a cél, hogy serdülők élményeket és tapasztalatokat szerezzenek az egészséges életről.

A diákok találkozhattak Henter Izabella dietetikussal (OGYEI), dr. Zacher Gábor osztályvezető főorvossal, toxikológussal (Péterfy Sándor utcai Kórház), Kiss Balázs olimpiai bajnok kalapácsvetővel, Porcsalmy Zsuzsa pedagógussal (Pécsi Sebestyén Zenetagozatos Iskola).

Ezek a szakemberek, sportolók és ismert közéleti személyiségek hívei az egészségtudatos magatartásnak, és ennek szellemében kommunikálták az egészséges életmód és egészséges jövőkép lehetőségeit. A fiataloknak módjuk volt kipróbálni a fallabdát (squash), a fitneszt (aerobik, step, zsírégető, alakformáló, spinning) az edzőterem cardio és erősítő gépeit, a teremfocit és az asztaliteniszt. Ezzel egy időben testösszetétel- és vérnyomásmérésre, illetve táplálkozási tanácsadásra volt lehetőségük.

A kamaszkor az élet olyan krízise, mely szükségszerűen következik be, ezért normatív krízisnek tekintjük. Azért beszélünk krízisről, mert a stresszekkel szemben az addigi lelki megküzdési módok elégtelenné válnak, újak kidolgozására van szükség, ami megterheli a kamaszok lelkét, átmenetileg nagyon sebezhetővé, védtelenné teszi őket. Éppen ezért a korszak gyakran szorongással, hangulati labilitással, szélsőséges reakciókkal jár.

Ez a sebezhetőség, bizonytalanság komoly veszélyeket hordoz magában, amiből adódik, hogy a leggyakoribb halálok a kamaszok körében a baleset és az öngyilkosság. Befolyásolhatóságuk miatt nagyobb az önpusztító magatartás veszélye, épp ezért nagyon fontos a megelőzés. Az egészséges versenyszellem jó utakon is kiélhető, a figyelemfelkeltés, kitűnni vágyás elérhető építő, hasznos módon is.

A testi-lelki harmónia és az egészséges felnőttkor alapjainak elérése fontos lehetőség ebben a korban, melynek két nagy kihívása a szexuális érés és az önálló személyiség kiépítése. Az OGYEI egyik küldetése a kamaszok támogatása, egészséges fejlődésének biztosítása.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett „Jól-lét és Egész-ség Kamaszkorban” címet viselő egészségnap speciális célja az elfogadás, az átlagtól eltérő adottságú emberek megértése, esélyegyenlőségének biztosítása.