Egy megszelídült betegség: a skarlát

A skarlát szót meghallva az ember általában elborzad, és valami szörnyűséges betegséget képzel maga elé. Pedig már jó pár évtizede – hála a penicillinnek – ártalmatlan betegséggé változott a magyarul vörhenynek is nevezett kór. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 13. bauknecht.hajnalka

A skarlát szót meghallva az ember általában elborzad, és valami szörnyűséges betegséget képzel maga elé. Pedig már jó pár évtizede – hála a penicillinnek – ártalmatlan betegséggé változott a magyarul vörhenynek is nevezett kór.


A skarlát kórokozója a toxint termelő Streptococcus pyogenes baktérium.

Védőoltás ugyan nincs ellene, de az idejében felismert és antibiotikummal kezelt betegségnek nincsen szövődménye. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb felismerjük és megkezdjük a kezelését.

A 3-10 éves korosztály esik általában áldozatul a betegségnek, de azért közel sem mindenki kapja meg. Cseppfertőzéssel és használati tárgyak útján terjed, átlagosan három nap a lappangási ideje.

Tünetei

Hirtelen kezdődnek a tünetek: hidegrázás, torokfájás, hányás, magas láz jellemzi. Skarlátvörös a torok, a beteg bőre is pirossá válik (apró, tűszerű pöttyök). Ezek a kiütések ritkán viszketnek. A nyelv először fehér lepedékes, később vörös lesz, ezt hívják málna-nyelvnek. Az arcon nincs kiütés. A gyógyulás szakaszában a tenyér és talp hámlani kezd.

 

Kezelés

Ha nem kezelik, a láz 3-5 napig tart, de antibiotikum hatására 1-2 nap alatt elmúlik, és bár az antibiotikumot 10 napig szigorúan szedni kell, a második napon már nem fertőz a beteg. Kezelés nélkül viszont három hétig is fertőz. Az antibiotikumos kezelés előnye, hogy gyorsan gyógyul, hamar jól is lesz a beteg, nem lesznek szövődményei (mint pl. középfülgyulladás, arc- és homloküreggyulladás, tüdőgyulladás, szívizomgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi betegség, stb.). Hátránya, hogy nem szerez védettséget az ember, és többször is megkaphatja. Viszont felnőttkorra kifejlődik egyfajta immunitás a skarlát baktériumaival szemben, így ekkor már elég ritka, hogy valaki elkapja ezt a betegséget.

A megnövekedett folyadékigény miatt fontos, hogy megfelelő mennyiséget igyon a beteg!

Régen el is kellett különíteni a beteget a hosszú ideig tartó fertőzés miatt, sőt, fertőtleníteni is kellett, az intézményekre is extra szabályok vonatkoztak, de ez mára elavult.

Terhesség alatt

Mint korábban említettük, kicsi az esélye, hogy felnőtt skarlátos lesz, ám ha mégis, a terhesség alatt elkapott skarlátbetegség a magzatot nem károsítja, csak az anya számára veszélyesek a szövődmények. Mivel terhesség alatt is eredményesen kezelhető enyhe antibiotikumokkal, nem kell megijedni ebben az esetben sem.