Egy szülészorvos a hálapénzekről

Budapesten 50-70 ezer forintról indul, és akár 150 ezer forintig is elmehet. A legmagasabb árat általában professzorok kérik meg. Vidéken 40 ezer forint az alsó határ, a professzori szint pedig 100 ezer forint is lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. Paulik András

Riasztó adatokat mutat a gyermekszületés aránya hazánkban. Ezzel már többször foglalkoztunk a családháló.hu-n itt és itt is. Természetesen ennek több tényezője is van. Az egyik, mindenképpen az anyagi felelősség, aminek következményeit nagyon kevés fiatal család tudja felvállalni.


Az orvosi tarifákkal kapcsolatban két kismamát szólaltattunk meg, mit tapasztaltak és mi a véleményük ebben a kérdésben. Most az érem másik oldaláról vizsgájuk meg a dolgot, ezért megkérdeztünk egy budapesti kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvost. Interjúalanyunk neve elhallgatását kérve nyilatkozott a családháló.hu-nak:
 

Igaz, hogy vidéken olcsóbb szülni, mint a fővárosban?

Igen, vidéken olcsóbbak a tarifák. Amíg Budapesten egy átlag nőgyógyász vizitenként 10-15 ezer forintot is elkér, addig vidéken 4-7 ezer forint egy vizsgálat.

A magánrendeléseken természetesen számlát kap a páciens, az állami kórházakban azonban nem hivatalosan vannak ”elfogadva” ezek a tarifák.

A szülés külön fizetendő?

Igen. A szülés a terhes gondozási díj tízszerese. Budapesten 50-70 ezer forintról indul, és akár 150 ezer forintig is elmehet. A legmagasabb árat általában professzorok kérik meg. Vidéken 40 ezer forint az alsó határ, a professzori szint pedig 100 ezer forint is lehet.

Ön szerint mi az oka a hálapénz kialakulásának?

A hálapénz története rendkívül hosszú és bonyolult. Egyesek szerint a Kádár-rendszerben alakult ki, de valójában az 1947-es évek körül. Ádám György írt róla egy könyvet, abban részletesen beszámol a kialakulásról, de azt most nehéz lenne elmesélni, mert 300 oldalban foglalja össze a történéseket.

Ön szerint etikus a paraszolvencia elfogadása az orvosok részéről?

Az előbb említett könyvtől függetlenül elmondhatom, hogy ma Magyarországon az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok nagyon alul vannak fizetve. Egy orvosnak hosszú képzési idővel kell számolnia, ha erre a pályára jelentkezik. Tizenkét félév kell csak a diplomához, önálló orvosi munkára azonban csak szakvizsgázott orvosok jogosultak, így célszerű először részt venniük a rezidensképzésben, amely egy kétéves törzsképzésből és szakgyakorlatból áll. Annak tehát, aki gyermekkori álmát követve orvos szeretne lenni, nagyon sokat kel tanulnia. Ennek a szakmának a társadalmi megítélése mindig is jó volt, de ezzel messze nincs arányban a fizetés. Ma egy kezdő orvos fizetése alig nettó százezer forint. Ezért érthető a kollégák részéről, hogy elfogadják a hálapénzt. És hogy szerintem etikus-e? Nos, nézőpont kérdése.

Ezek szerint Ön is elfogad pénzt egy szülésért?

Nem tagadnom, elfogadom. De próbálok minél humánusabban hozzáállni a pácienshez. Sajnos másképp én se tudnék megélni.

Ön szerint mi lenne a megoldás arra, hogy a hálapénz intézménye megszűnjön?

Mindenképpen az orvosok és az egészségügyi fizetésének rendezése, bár szerintem a paraszolvencia már annyira elfogadott és kialakult tény Magyarországon, hogy akár generációkon keresztül még így is fennmaradna. Ugyanis mindenki úgy érzi, hogy plusz anyagi juttatás fejében emberségesebb és jobb ellátásban részesül, mint az, aki nem fizet külön. Ennek átalakulásához még nagyon sok időre lesz szükség.

Meghallgattuk a kismamákat, meghallgattuk az orvost. A hallottak alapján mindenkinek van igazsága, de ami tény, a magyarság létszáma rohamosan fogy és akárhonnan nézzük, legyen az hálapénz, vagy a lakáshoz jutás esélytelensége, mindenképpen anyagi nehézségekkel jár. A megoldáshoz nem csupán az egészségügyet kellene reformálni, hanem az egész rendszert.
 

Ti mit tapasztaltatok a tarifákat illetően? Mondjátok el nekünk kommentben!