Egy tonna pelenkahulladék két év alatt?!

Az utóbbi néhány évben sokan rádöbbentünk arra, hogy az eredetileg utazásra kitalált eldobható pelenkával rengeteg szemetet termelünk. Ehhez jön hozzá, hogy 50-100 év alatt bomlik le a papírpelenkának nevezett cucc, aminek csak töredék része papír. Azt már ne is említsem, hogy a babakaki nagy mennyiségben a földbe jutva mit okoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 06. bauknecht.hajnalka

Az utóbbi néhány évben sokan rádöbbentünk arra, hogy az eredetileg utazásra kitalált eldobható pelenkával rengeteg szemetet termelünk. Ehhez jön hozzá, hogy 50-100 év alatt bomlik le a papírpelenkának nevezett cucc, aminek csak töredék része papír. Azt már ne is említsem, hogy a babakaki nagy mennyiségben a földbe jutva mit okoz.


Aki kicsit is barátja környezetének, az elgondolkodik azon, hogy biztos jól van-e ez így? Jómagam is elgondolkodtam ezen első csemetém születése előtt, aztán úgy döntöttem, 30 nm-es lakásban lehetetlen textilpelenkázni, hisz az sok mosással, tárolással, teregetéssel jár. Három hónappal később kezembe akadt egy cikk, két nappal később pedig már a baba popsiján volt a textilpelus. Kiütéssel győzött. A következő érvek voltak rám nagy hatással amellett, hogy mennyi hulladékot nem termelek (a három hónap alatt kiderült, hogy a használt pelenka legalább háromszorosát teszi ki az egyéb háztartási szemetünknek).

 – Az eldobható pelenkában a testhőmérsékletnél egy-két fokkal melegebb van, ez a kisfiúk számára komoly következményekkel járhat.

 – Gyors kalkulációval kiszámoltam, hogy egy gyereknél 100.000 forintot spórolok meg, minden következő gyereknél már 200.000-et, mivel nem kell újra megvenni a textilpelenka-csomagot.

 – Fentebb említettem, hogy nem papírból van a pelenka, hanem polipropilénből, cellulózból és polietilénből (ez utóbbit kőolajból állítják elő). A pelenka belsejét borító anyag speciális, nedvszívó magba ereszti át a vizeletet. A nedvszívó mag anyaga a cellulóz, amihez különböző mennyiségű és minőségű szuperabszorbens polimert kevernek (forrás: fogyasztok.hu). Szerintem hátborzongató, különösen, hogy az anyukák többsége nincs is tudatában annak, mibe csomagolja gyermeke popsiját.

 – A használata nagyon egyszerű, nem kell hosszabb ideig bűvészkedni a pelenkázó felett, mint ha eldobhatóval pelenkáznánk.

 – Nem macerás a mosása, elég összegyűjteni egy vödörben a piszkos pelusokat, 40-60 fokon gépben kimosni (érdemes persze környezetbarát mosószert is használni), kiteregetni és már kész is.

 – Bár jelent heti 20-30 perc többletmunkát, ámde nem kell drogériákba futkosni újabb és újabb pelenkaadagokért, így szintén tudunk időt spórolni.

 Aki a mosható pelenka mellett dönt, annak érdemes időben utánajárnia, milyen fajtájú a legszimpatikusabb számára. Az elmúlt három évben ugyanis sokszorosára nőtte ki magát a textilpelenka-piac Magyarországon is. A nedvszívó réteg készülhet pamutból, bambuszból, de műszálas, extra gyorsan száradó anyagból is. A külső réteg (régen ez volt a gumibugyi) többnyire légáteresztő PUL anyagból készül, de sokan a gyapjúra esküsznek, ami ugyanolyan jól megtartja a nedvességet, ám mégis természetes anyag.

Mindenkit csak biztatni tudok: legalább gondoljuk át ezt a lehetőséget is!