Egy újabb érv a vidéki élet mellett

Első alkalommal találtak bizonyítékot arra, hogy a szennyezett levegőből származó részecskék az anya tüdejéből képesek elvándorolni a méhlepénybe, és így eljuthatnak a magzathoz is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
méhlepény
2018. október 24. Dívány

Fekete részecskéket találtak annak az öt londoni nőnek a méhlepényében, akik részt vettek abban a vizsgálatban, melynek a célja az volt, hogy megnézzék, milyen hatással lehet a légszennyeződés a magzatra. A kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ezek a részecskék a magzat szervezetébe is átjuthatnak, bár erre közvetlen bizonyítékot egyelőre nem találtak, írja a CNN.

Ahhoz, hogy a légszennyezettség a magzatra is kihasson, már az is elég, ha a placentába bekerül. A méhlepény részben anyai és részben magzati szerv, a köldökzsinór révén kapcsolódik a magzathoz. Ezen keresztül történik a magzat tápanyag- és oxigénellátása, valamint a salakanyagok eltávolítása.

A kutatók a méhlepényben található falósejteket, úgynevezett makrofágokat tanulmányozták, melyek az immunrendszer részét képezik, és a feladatuk, hogy eltávolítsák a káros anyagokat, például baktériumokat.

A cikk itt folytatódik.