Egyre kisebb esély? Drasztikusan csökken a férfiak spermaszáma!

Megdöbbentő adatok láttak nemrég napvilágot a francia férfiak termékenységével kapcsolatban. Egy új tanulmány szerint 1989 és 2005 között ugyanis harmadára csökkent a spermaszámuk a gall uraknak. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 10. czefernek.lena

Megdöbbentő adatok láttak nemrég napvilágot a francia férfiak termékenységével kapcsolatban. Egy új tanulmány szerint 1989 és 2005 között ugyanis harmadára csökkent a spermaszámuk a gall uraknak. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet…


Még termékeny…

A francia kutatás több, mint 26,600 francia férfi termékenységét vette górcső alá – írja a Human Reproduction. Azt tapasztalták, hogy a milliliternyi férfi testnedvben található több millió sperma száma 2005-ben 32.3 százalékkal kevesebb volt, mint 1989-ben, s ez évi 1.9 százalékos csökkenést jelent.

A harcra kész katonák százaléka jelenleg 33.4 százalékon áll, ami még mindig a termékeny szegmensbe esik, de a kutatók további vizsgálatokat szeretnének végezni, hogy kiderítsék a riasztó eredmény okát. Az egyik kutató így nyilatkozott a most publikált eredményekről: “Tudomásunk szerint ez az első olyan kutatás, amely országosan és évtizedeken átívelően vizsgálta a férfi termékenységet. Az eredmények igen komoly egészségügyi veszélyeket vetíthetnek előre.”

Életmód, környezetszennyezés, diéta

Dr Allan Pacey andrológus ugyanakkor úgy véli, egyelőre nincs ok az aggodalomra, mert a mért érték még mindig a normál tartományon belül található, s csupán ennek ötöde jelezhet terméketlenséget. Az elmúlt 20 évben mindenesetre élénk vita folyt arról, hogy mennyit romlott a spermiumok általános állapota, de nagyjából egyensúlyban vannak a pro és kontra érvek. Minden esetre a legutóbbi, Európában végzett kutatások inkább negatív irányba billentik el a mérleget: ezek szerint minden ötödik férfi rendelkezik olyan alacsony spermiumszámmal, amely már negatívan befolyásolhatja a termékenységet.

Richard Sharpe, az Edinburgh-i Egyetem professzora úgy véli, hogy a modern életmód, a diéták és a környezetszennyezés, azon belül is a szervezetünkbe kerülő kemikáliák felelősek az eredményekért. “Még mindig nem tudjuk, melyek a legmeghatározóbb tényezők, de az a legvalószínűbb, hogy a különböző hatások kombinációja lehet a legveszélyesebb faktor. Ilyen lehet például, ha a magas zsírtartalmú étrend jár együtt mondjuk különböző negatív kémiai-környezeti hatásokkal.”

Magyarországon sem sokkal jobb…

Ittnon hasonló kutatási eredményeket egy hoztak nemrég nyilvánosságra. A 2011-es adatok azt mutatták, hogy közel felére csökkent a magyar férfiak spermiumszáma. Czeizel Endrének egy korábbi nyilatkozata szerint a 70-es években még 70 millió spermium volt mililiterenként az ondófolyadékban, míg a 2000-es években ez a szám már csak 30 millió körül van.

A genetikus szerint eközben az is tapasztalható, hogy a hererák előfordulásának esélye ötszörösére nőtt a magyar férfiak között: régen csak az idős férfiakat érintette, de manapság a 20-30 éves, fiatal emberek is sokan szenvednek tőle. A fiú újszülöttekben is egyre gyakoribbak a nemi szerveket érintő fejlődési rendellenességek. Czeizel szerint valami történt a férfiakkal, valami miatt drasztikusan romlott a férfiak nemzőképessége, ami többek között azt is eredményezi, hogy a párok ötöde szenved meddőségtől napjainkban.

Noha a kezelési feltételek drasztiusan javultak a gyermekre vágyók körében, de a genetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudomány egyelőre értetlenül áll a férfi nemzőképesség ilyen mértékű csökkenése, valamint az egyéb, férfi nemi szerveket megtámadó problémák előtt.