Egyre tudatosabban táplálkozunk

A GFK összeállítása szerint lassan, de biztosan haladunk az egészséges táplálkozás felé. Egyre több folyadékot fogyasztunk, kevesebb édességet eszünk, és tízből hat ember legalább alkalmanként étkezéssel próbálja befolyásolni testsúlyát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 22. Orientpress

Egyre több szó esik arról, hogy növekvő mértéket ölt Magyarországon a túlsúlyosság, amely számos egészségügyi következménnyel jár. Márpedig a túlsúly legnagyobbrészt – a rendszeres testmozgás mellett – a táplálkozási szokásoktól, így egyebek mellett az étkezési alkalmak számától, a bevitt élelmiszerek minőségétől és mennyiségétől függ.

Sokkal tudatosabban étkezünk és figyelünk a zöldségfogyasztásra is

Sokkal tudatosabban étkezünk és figyelünk a zöldségfogyasztásra is

Többször kevesebbet

Az adatok azt tükrözik, hogy a táplálkozási szokásokban megjelent a többször keveset elve. Ennek az elvnek a mentén a napi étkezések száma átlagosan háromról négyre nőtt 1989 és 2016 között. A folyamat hátterében az áll, hogy emelkedett a naponta négyszer vagy többször étkezők aránya, így a 25 évvel ezelőtti helyzethez képest 28 százalékkal többen legalább alkalomszerűen tízóraiznak, 34 százalékkal többen pedig legalább alkalomszerűen uzsonnáznak.

„Úgy tűnik, mintha 25 év elteltével elindult volna egy lassú, ám biztos változás a táplálkozási szokásokban és talán a túlsúly, talán a táplálkozás által is befolyásolt megbetegedések elkerülése végett a lakosság is a tettek mezejére lépett. Ez vélhetően köszönhető az egyre erősödő egészségkommunikációnak, illetve az internethez való széleskörű hozzáférésnek” – jelzi Csillag-Vella Rita, a GFK cégvezetője. „Az adatokat elemezve azt láthatjuk, hogy az általános étkezési gyakorlatba átment a többször keveset elve, egyre többen fordulnak az egészséges élelmiszerek, így zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonák, halak felé, valamint bekerült a köztudatba az elégséges folyadékbevitel szükségessége” – világít rá a tendenciákra a szakember.

woman-674977_1920

Még mindig sok édesség eszünk…

Kevesebb édességet eszünk

Így például mérséklődött az édességfogyasztás gyakorisága: 18 százalékkal kevesebben esznek naponta, hetente vagy éppen hetente többször tortákat és süteményeket, 15 százalékkal csökkent az édes kekszeket és rágcsálnivalókat ugyanilyen rendszerességgel fogyasztók aránya. A csokoládéval magukat gyakran kényeztetők aránya is 10 százalékkal mérséklődött.

Ezzel szemben a zöldséget, gyümölcsöt és salátákat naponta fogyasztók köre bővült: a zöldség esetében 22 százalékról 38 százalékra, a gyümölcs esetében 36-ról 46 százalékra.

A cikk még nem ért véget. Az Orientpress oldalán olvasható a folytatás!