Együtt öregszünk meg

A következő évtized végére - az emberiség történetében először - eltűnik a nemek várható élettartama közti különbség. Ezt számította ki egy brit kutatóintézet, amely szerint 2030-ban a hölgyek és a férfiak várható élettartama egyaránt 87,5 év lesz - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
öregedés
2018. április 04. csalad.hu

A férfiak hamarosan beérhetik a hölgyeket. Legalábbis a születéskor várható élettartam alapján. A brit Independent című lap az International Longevity Centre által rendelt kutatását idézve azt írja, 2030-ban következhet be, ami eddig még soha, mégpedig az, hogy egy nő és egy férfi nagyjából ugyanolyan hosszú életben reménykedhessen, méghozzá 87,5 esztendőben.

A kutatásban azt számolták ki, hogy a halálozási adatok alapján mennyi ideig él 100 ezer, jelenleg a 30-as éveiben járó ember. A korábbi várható élettartam-görbéket a modellezett adatokkal folytatták, így kaptak egy jól közelítő adatot arra, hogy mikor éri el, illetve be egymást a két nem.

A kalkuláció során több különböző adatot is vizsgáltak, például azt is, hogy csökken a dohánytermékek és az alkoholfogyasztás közti különbség a hölgyek és a férfiak között. A statisztikák azt mutatják, számtalan pozitív változás tapasztalható az élettartamot befolyásoló tényezők között.

“A kialakuló helyzet azt eredményezheti, hogy a nők életük utolsó éveiben nem maradnak hosszan egyedül. Hosszabb ideig tudnak a munkaerőpiacon maradni, ami miatt magasabb lesz a későbbi nyugdíjuk, így a korábbi korosztályokhoz képest jobb létben tudják majd megélni az öregkort, nem mellesleg várhatóan egészségesebbek is lesznek” – mondta a lapnak a felmérést végző Cass Business School statisztika professzora, Les Mayhew.

A cikk folytatásához kattints.