Együtt rezgünk: egymásra hangolódik a babák és a mamák agya

Azt jól tudjuk, milyen fontos az anya és gyermeke közötti kötődés, egy nemrég megjelent kutatás pedig egy új, lényeges részletre világított rá: amikor a baba és az anya szemkontaktust létesítenek, az agyhullámaik is szinkronba kerülnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2018. június 25. Babaszoba
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyfajta “telepátia” működne a gyerek és a szülő között, viszont egyértelmű bizonyíték arra, hogy a korai és rendszeres, szoros interakciók pozitív hatással vannak az agyra.
Az agyhullámok szinkronizálódása minden kapcsolatban lényeges, ráadásul nemcsak két ember között történhet meg, hanem nagyobb csoportok tagjai között is. Összhangba kerülnek az agyhullámaink például akkor, ha beszélgetünk valakivel, de akkor is, ha diákok egy közös, érdekes témára koncentrálva tanulnak. Az agyhullámok szinkronizálódása a beszédértést, a kommunikációt is javíthatja.
Az anyák és gyermekeik között különösen fontos lehet ez a kapcsolat, hiszen más fajokkal összehasonlítva az embergyerekek viszonylag fejletlenül jönnek a világra, és az élet első néhány évében rendkívül gyorsan fejlődnek. Ugyanakkor az agyuk máshogy viselkedik, mint a felnőttek agya, ezért máshogy tanulnak, máshogy érzékelik a világot.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a babák rendkívül ügyesen át tudják venni mások érzelmeit, “rezgéseit”, például a saját szívverésüket a másikéhoz igazítják.

A bejegyzés itt folytatódik.