Életmentő okostelefon?

Okostelefonokra letölthető életmentő szoftvert fejlesztett ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Egyelőre csak Andoidra, de készül már az iPhone-verzió is. Egy hétvége alatt ezren töltötték le, mi is így tettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 07. szabo.daniel

Okostelefonokra letölthető életmentő szoftvert fejlesztett ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Egyelőre csak Andoidra, de készül már az iPhone-verzió is. Egy hétvége alatt ezren töltötték le, mi is így tettünk.


A bemutatását követő első hétvégén már ezren töltötték le az „Android” operációs rendszerrel működő okostelefonokra kitalált életmentő szoftvert.
A program baleset vagy rosszullét esetén segít gyorsan áttekinteni a kialakult helyzetet, hozzásegít a döntéshez, hogy indokolt-e a mentő hívása, felkészíti a telefonálót az ügyeletes kérdéseire, de arra is eligazítást ad, hogyan segíthet a mentők kiérkezéséig. Végső esetre a telefon még az újraélesztéshez is fényképes tananyaggal szolgál.
A Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint az androidos fejlesztés mellett hamarosan elérhető lesz az Apple iPhone készülékeire letölthető változat is.

Hogyan működik?
A letöltést követően a szoftver ikonja „Ambulance” felirattal jelenik meg a képernyőn. Erre kattintva elindul az alkalmazás, amely pontokba szedve veszi sorra, hogy mit kell végiggondolni az adott helyzetben. A főmenüben olvasható kérdések és választható menüpontok mellett központi helyen látható az azonnali mentőhívást indító piros gomb.
A képernyő alján további választható menügombok láthatók: „Újraélesztés”, „Baleset”, „Segélyhívás”.
A menürendszerben továbblapozva gyorsan elérhetők az adott helyzetre alkalmazható információk.
A „Segélyhívás” menüpontból például az alábbi almenük nyithatók:
– Mit tegyek mentőhívás előtt?
– Mikor hívjak mentőt?
– Hogyan hívjak mentőt?
– Mit tegyek mentőhívás után?
– Mit tegyek, ha közlekedési balesetet észlelek?
Az egyes pontok nemcsak a legfontosabb tennivalókat határozzák meg, hanem arra is figyelmeztetik a telefonálót, hogy például egy közlekedési baleset helyszínén a saját biztonságára is ügyelnie kell. A máltai szoftver offline állapotban is fut, a legfontosabb információkat akkor is megadja, ha a telefon nem csatlakozik hálózathoz.

 

Tényleg hívja a mentőt
A program gyors, egyszerű és csak a leglényegesebb információkat közli. Feltesszük, ha valaki sokkos helyzetben támaszkodik a segítségére, hasznos lehet. Indításkor azonnal meghatározza a saját pozíciót, a mentőhívás gombra nyomva pedig valóban hívja a 104-et, nem kell külön tárcsáznunk.
A szöveges útmutatást jó felbontású képekkel illusztrálják, így még használhatóbb a kütyü, Isten adja, hogy soha ne legyen rá szükség…
A program tananyaga részletesen itt is olvasható.

Fotó: www.maltai.hu